SMRT ZBOG PRETICANJA: Nećak Bašara al-Asada pogubio šefa vazduhoplovstva, ima 24 sata da se preda
Foto: Fonet/AP

Zahteva se hapšenje

SMRT ZBOG PRETICANJA: Nećak Bašara al-Asada pogubio šefa vazduhoplovstva, ima 24 sata da se preda

Planeta -
U autu su sa pukovnikom bila i njegova deca, koja su prestravljeno posmatrala smrt rođenog oca, a predsednikov nećak živi kao da se ništa nije desilo

Nećak sirijskog predsednika Bašara al-Asada ubio je visokopozicioniranog zapovednika u sirijskom ratnom vazduhoplovstvu, navodno, zbog preticanja u vožnji. Naime, šef vazduhoplovstva Hasan al-Šeik se drznuo da pretekne Sulejman al-Asada na jednoj prometnoj ulici u gradu Latakiji.

"Asad ga je sledio, autom je izleteo pred njega, zaustavio se, izašao i na mestu ga ubio", tvrdi za AFP Rami Abdel Rahman, čelnik Sirijske opservatorije za ljudska prava. U autu su sa pukovnikom bila i njegova deca, koja su prestravljeno posmatrala smrt rođenog oca.

Rahman dodaje da je u priobalnom gradu Latakiji, inače snažnom uporištu Asadu odanih alavita, stanje napeto, te da deo ljudi zahteva hapšenje i kažnjavanje predsednikovog nećaka, koji za sad živi kao da ništa nije učinio.

Članovi Asadove porodice posetili su udovicu pukovnika al-Šeika,a Sulejman ima 24 sata da se preda policiji. General Maher al-Asad, inače njegov rođak, rekaoje da će ga privesti pravdi, živog ili mrtvog. A u Latakiji su mnogi protestovali zahtevajući njegovo hapšenje.

Mladi Asad je, inače, sin Hilala al-Asada, koji je do smrti u martu prošle godine bio zapovednik odbrane Latakije. Poginuo je u borbama na ratištu u obližnjem Kasabu. Pobunjenici povezani sa Al-Kaidom ovih dana se bore za vojni kompleks 20-ak kilometara istočno od Latakije.

(The Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja