SIRIJA: Džihadisti drže trudnu maloletnu Šveđanku

Htela da se pridruži ekstremistima

SIRIJA: Džihadisti drže trudnu maloletnu Šveđanku

Planeta -
Devojka (15) je u društvu drugih žena, a njen momak primoran da se bori na strani Islamske države

Džihadisti iz "Islamske države" u zarobljeništvu u Siriji drže trudnu 15-godišnju Šveđanku koja je sa momkom pobegla od kuće da bi se pridružili Al Kaidi. Švedsko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je veoma malo informacija o ovom slučaju.

"Obavešteni smo da je maloletnica iz Švedske u Siriji, u kontaktu smo sa članovima porodice", rekao je portparol švedskog Ministarstva spoljnih poslova Gabrijel Vernštet agenciji "Frans pres". On je odbio da objavi druge detalje.

Švedski dnevnik "Ekspresen" i lokalni list "Boras Tidning" pisali su da je 15-godišnja devojka, čije ime nije objavljeno, krajem maja nestala iz kuće u mestu Boras, nedaleko od Geteborga na jugozapadu Švedske. Mediji navode da je ona u šestom mesecu trudnoće. Ona i njen 19-godišnji momak navodno su u Siriju otišli preko Turske i pridružili su se grupaciji povezanoj sa Al Kaidom.

Džihadisti iz "Islamske države" su početkom ovog meseca zarobili par u gradu Alepu na severu Sirije i prebacili ih na teritoriju pod njihovom kontrolom. Prema navodima medija, momak je sada primoran da se bori na strani "Islamske države".

Par se, bez znanja roditelja, početkom godine u Stokholmu venčao tokom muslimanske verske ceremonije. Od kako je u rukama džihadista, mlada Šveđanka je najmanje tri puta telefonom pozivala roditelje. Majka je "Ekspresenu" rekla da je u društvu drugih žena i da joj nije dozvoljeno da bude sa momkom jer nisu venčani prema pravilima "Islamske države".

(Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track