VIKILIKS: Traži se krtica u pregovorima o tajnom Transatlantskom sporazumu EU i SAD
Foto: AP

Nagrada od 100 000 evra

VIKILIKS: Traži se krtica u pregovorima o tajnom Transatlantskom sporazumu EU i SAD

Planeta -
Internet sajt Vikiliks pokrenuo je danas kampanju prikupljanja nagrade u visini od 100.000 evra za insajdersku informaciju o predloženom sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i SAD

PARIZ - Ovaj internet sajt, koji je 2010. godine uzburkao javnost zbog objavljivanja više od 700.000 poverljivih dokumenata američke vlade, uspeo je do danas popodne da prikupi čak 20 odsto planirane sume, prenosi Frans pres.

Među donatorima su i neki poznati pojedinci, poput bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa, zatim modna dizajnerka i borac za zaštitu životne sredine Vivijen Vestvud, novinar Glen Grinvald i glavni i odogovorni urednik Vikiliksa Džulijan Asanž.

Kako podseća francuska agencija, u aprilu je u Evropi održano na stotine protesta protiv najavljenog sporazuma o Transatlanskom trgovinskom i investicionom partnerstvu (TTIP) između SAD i EU.

"TTIP, o kom trenutno pregovaraju SAD i EU, ostaje strogo čuvana tajna pregovarača, a velikim korporacijama je omogućen privilegovan pristup. Javnosti nije dostupan", navodi se u saopštenju Vikiliksa.

"Vikiliks danas preduzima korak kako bi osigurao da Evropljani pročitaju trgovinski sporazum. Tajnovitost TTIP-a baca senku na budućnost evropske demokratije", izjavio je Asanž.

Ako dođe do postizanja sporazuma, to će biti najveći trgovinski sporazum na svetu, jer će obuhvatiti tržište od 850 miliona potrošača, stvarajući koridor slobodne trgovine od Havaja do Litvanije, navodi francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track