(VIDEO) STAVILI GA I NA NOVČANICE: Kozaci štampaju novac s likom Vladimira Putina
Foto: Printscreen Mfd.ru

Voljen

(VIDEO) STAVILI GA I NA NOVČANICE: Kozaci štampaju novac s likom Vladimira Putina

Planeta -
Ataman Andrej Poljakov, koji je nedavno otkrio Putinovu bistu u stilu rimskog imperatora, kaže da kozaci ovaj novac koriste samo lokalno, u svojoj zajednici

MOSKVA - Rusko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv grupe iz Sankt Peterburga, koja je poslednjih nedelju dana počela da štampa svoj novac s likom predsednika Rusije Vladimira Putina.

Reč je o grupi koja se naziva Kozačka pravoslavna unija Irbis, a koja već nekoliko dana koristi ovu monetu.

Štampa se u nekoliko apoena, a najmanji je jedan groš (100 rubalja). Navodno su u promet pustili više od dva miliona novčanica u roku od samo nekoliko dana.

I dok se na nekim novčanicama nalazi lik Vladimira Putina, druge novčanice krasi lik Andreja Poljakova, šefa ove grupe. On kaže da svoju monetu koriste samo lokalno.

Foto: Kazaki-irbis.ru
Foto: Kazaki-irbis.ru

"Kako je novca sve manje, odlučili smo da na ovaj način pomognemo Kozacima. Članovi naše zajednice mogu koristiti ovaj novac za obrazovanje u kozačkom Kadetskom koledžu, mogu da plaćaju popravku kućnih aparata, ali i da kupuju proizvode s naših farmi", kaže Poljakov.

http://www.youtube.com/watch?v=l3to0fJy4zU

Današnji Kozaci smatraju se naslednicima slavnih konjanika koji su nekada služili ruskom caru. Da podržavaju Putina i njegovu politiku dovoljno govori činjenicu da je Poljakov proletos otkrio bistu Vladimira Putina, koja je urađena u stilu rimskih imperatora.

Poljakov dodaje da se neće usprotiviti ako mu vlasti narede da spali sav ovaj novac, ali se nada da će mu dozvoliti da se koristi lokalno, bar među kozačkom populacijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track