POMILOVANI: 11 zatvorenika pošteđeno smrtne kazne
Foto: BETA AP

Američki osuđenici

POMILOVANI: 11 zatvorenika pošteđeno smrtne kazne

Planeta -
Presuda je doneta po žalbi advokata koji su dokazivali da bi pogubljenje predstavljalo surovu i neuobičajenu kaznu, budući da je ovakva kazna ukinuta

HARTFORD - Tri godine pošto je u američkoj državi Konektikat ukinuta smrtna kazna tamnošnji vrhovni sud je odlučio da poštedi život jedanaestorice zatvorenika koji su u trenutku donošenja zakona već bili osuđeni na smrt i čekali izvrsenje kazne. Sud smatra da bi u sadašnjim okolnostima bilo neustavno da oni budu pogubljeni.

Presuda je doneta po žalbi Eduarda Santjaga čiji advokati su dokazivali da bi pogubljenje predstavljalo surovu i neuobičajenu kaznu, budući da je smrtna kazna ukinuta. Santjago je bio osuđen na smrt injekcijom zbog plaćenog ubistva 2000.godine.

Konektikat je smrtnu kaznu ukinuo 2012. godine, ali se ta odluka odnosila samo na buduće zločine. Santjagovi advokati su dokazivali da bi bilo pogrešno da za slična ubistva nad nekim osuđenicima bude izvršena smrtna kazna dok drugi dobijaju kaznu doživotnog zatvora. Pomoćnik javnog branioca Mark Rademarker je izneo da se Konektiket izjasnio protiv smrtne kazne i da zato nema smisla da neki osuđenik bude pogubljen, dok je pomoćnik javnog tužioca Hari Veler tvrdio da nema ustavnih prepreka zbog novog zakona.

U Konektiketu je zapravo od 1960.godine izvršena samo jedna smrtna kazna, nad serijskim ubicom Majklom Rosom 2005.godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track