OSTAJU U EVROZONI: Usvojen treći paket pomoći Grčkoj
Foto: Reuters 13 07 2015

Krediti od 86 milijardi evra

OSTAJU U EVROZONI: Usvojen treći paket pomoći Grčkoj

Planeta -
Ministri finansija evrozone usvojili su danas na sastanku u Briselu treći paket pomoći Grčkoj, vredan do 86 milijardi evra, saopštila je Evropska komisija

BRISEL - "Grčkoj će u naredne tri godine biti dostupni krediti u visini do 86 milijardi evra", navodi se u saopštenju EK, objavljenom nakon šestočasovnog sastanka u Briselu.

Predsednik Komisije Žan-Klod Junker je rekao da su proteklih šest meseci pregovora sa levičarskom vladom grčkog premijera Aleksisa Ciprasa bili teški, prenela je agencija AFP. "Zajedno smo gledali u ambis. Danas sam, međutim, zadovoljan što mogu da kažem da su sve strane ispoštovale svoje obaveze. Grčka ispunjava svoja obećanja o ambicioznim reformama", naveo je Junker u saopštenju.

"Poruka današnjeg sastanka je jasna i glasna: Grčka jeste i nepovratno će ostati članica evrozone", istakao je Junker. Predsednik Evrogrupe Jerun Dajselblum je, kako prenosi AP, posle sastanka rekao: "Naravno da su među nama postojale razlike, ali smo uspeli da rešimo sva pitanja".

Grčka će sledeće nedelje dobiti prvu tranšu iz novog paketa pomoći, u iznosu od 13 milijardi evra, što znači da će zvanična Atina imati dovoljno sredstava da do 20. avgusta vrati deo duga u tom iznosu Evropskoj centralnoj banci. Ukupna vrednost trećeg paketa pomoći iznosiće do 86 milijardi evra, što će biti isplaćeno u naredne tri godine, dok će Grčka zauzvrat primeniti oštre mere štednje i povećati poreze. Paket još moraju da odobre parlamenti nekih zemalja članica evrozone, među kojima je i Nemačka, ali se uglavnom smatra da je to formalnost.

Današnja odluka Evropske komisije spasava Grčku od bankrota, koji je mogao da usledi već sledeće nedelje i učvršćuje članstvo te zemlje u zoni evra, ali sa druge strane donosi građanima Grčke nove finansijske probleme. Grčki parlamentarci su jutros, uz podršku opozicionih partija, usvojili predlog trećeg paketa međunarodne pomoći, iako je bilo vidno da u vladinoj koaliciji postoji veliko neslaganje.

Grčki parlament je raspravu počeo sinoć, a glasanje je moralo da se obavi pre početka popodnevnog sastanka ministara finansija evrozone u Briselu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track