ŠEF ITALIJANSKE DIPLOMATIJE: Novi hladni rat bi bio apsolutna katastrofa
Foto: AP Photo

Rizik postoji

ŠEF ITALIJANSKE DIPLOMATIJE: Novi hladni rat bi bio apsolutna katastrofa

Planeta -
Bila bi apsolutna katastrofa ukoliko bi između zemalja Zapada i Rusije izbio novi hladni rat, izjavio je danas šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni

RIM - "To bi bila potpuna katastrofa, nadam se da sa ruske strane neće biti nikakvih aktivnosti koji bi opravdali takav razvoj", rekao je Đentiloni italijasnkoj "Stampi" na pitanje da li postoji rizik od novog Hladnog rata, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Prema rečima italijanskog ministra spoljnih poslova, većina u međunarodnoj zajednici u odnosu sa Rusijom pridržava se puta na dva koloseka - sankcija I dijaloga, dok Italija "uporno insistira na putu dijaloga".

"Rizici postoje. Situacija (na istoku Ukrajine) treba da se nalazi pod nadzorom, jer je primirje vrlo krhko. Bojim se ne samo eskalacije (konflikta), već i takvih scenarija ukrajinske krize od kojih bi Rusija mogla da ima koristi", kazao je on.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršani su zbog situacije u Ukrajini, EU i SAD uvele su sankcije ruskoj privredi, posle čega je Rusija donela kontramere, uz naglašavanje da nije strana u konfliktu i da učestvuje kao posrednik u procesu rešavanja, podsetila je ruska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track