NETANIJAHU: Iran hoće da uništi Izrael, ali naša vojska je jaka
Foto: AP

Oštro

NETANIJAHU: Iran hoće da uništi Izrael, ali naša vojska je jaka

Planeta -
Spremni smo za svaki scenario. Povredićemo one koji pokušaju da nas povrede, rekao je izraelski premijer

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da Iran napreduje u svom nuklearnom programu kako bi uništio Izrael, odgovarajući na izjavu iranskog vrhovnog lidera Alija Hameneija da nuklearni sporazum nije izmenio iranski nepomirljiivi odnos prema SAD i Bliskom istoku.

"Ono što sam rekao je bilo tačno, Iran napreduje u svom nuklearnom programu kako bi uništio Izrael", rekao je Netanijahu obilazeći severnu komandnu jedinicu izraelske vojske.

"Ovde sam kako bi ispitao izbliza spremnost IDF (izraelske odbrambene armije) da se bavi pretnjama sa kojima se suočavamo. Izraelska armija je jaka, Izrael je jak. Spremni smo za svaki scenario. Povredićemo one koji pokušaju da nas povrede", najavio je Netanijahu, kako prenose izraelski mediji.

 Iranski lider Ali Hameneji, Foto: AP
Iranski lider Ali Hameneji, Foto: AP

Hameneji je u subotu svojim pristalicama rekao da je politika SAD u regionu za 180 stepeni drugačija od iranske. Njegov govor u Teheranu praćen je povicima: "Smrt Americi i " Smrt Izraelu". Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon je takođe odgovorio na taj govor, rekavši da Iran jasno namerava da obnovi svoje finansiranje terorističkih organizacija onog trenutka kada nuklearni sporazum sa Zapadom stupi na snagu.

"Nije mirno na Golanskoj visiji i Iran obezbeđuje da ne ostane mirno. Oni pokušavaju da navedu svoje saveznike da izvedu terorističke napade protiv nas. Predstavnici Revolucionarne garde čekaju da loš sporazum sa zapadnim silama stupi na snagu kako bi transferisli fondove Hezbolahu i drugim terorističkim organizacijama", rekao je Jaalon. Državni sekretar SAD Džon Keri ocenio je za saudijsku TV Al Arabija da je vrlo problematično Hameneijevo zaricanje da će se protiviti američkoj politici u regionu, uprkos dogovoru sa svetskim silama o nuklearnom programu Teherana, preneli su izraelski mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track