OPTUŽEN ZA TERORIZAM NA KRIMU: Ruski tužilac traži 23 godine za ukrajinskog reditelja

Kazna

OPTUŽEN ZA TERORIZAM NA KRIMU: Ruski tužilac traži 23 godine za ukrajinskog reditelja

Planeta -
Oleg Sencov sumnjiči se da je prošle godine podmetnuo požar u prostorijama stranke “Jedinstvena Rusija kao i za mnoge druge akcije”

MOSKVA - Tužilac Vojnog suda u Rostovu na Donu zatražio je danas 23 godine strogog zatvora za ukrajinskog reditelja Olega Sencova, koji je optužen da je pripremao terorističke akcije na Krimu.

Sencov je optužen zajedno sa ukrajinskim levičarem Aleksandrom Koljčenkom, za kojeg je tužilac tražio 12 godina zatvora, da je prošle godine podmetnuo požar u prostorijama stranke “Jedinstvena Rusija” u Simferopolju, kao i da je pripremao nekoliko akcija, uključujući miniranje spomenika Lenjinu u istom gradu, preneli su ruski mediji.

Koljčenko je priznao krivicu za podmetanje požara, ali Sencov negira da je imao veze s tim i negira vezu sa zloglasnim “Desnim sektorom”. Evropska filmska akademija obratila se ruskim vlastima sa zahtevom da obustave sudski proces protiv Sencova, za koji veruju da je politički motivisan, a poznati reditelji Anžej Vajda i Vim Venders pisali su ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sa molbom da oslobodi Sencova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track