SEVERNA KOREJA PRETI JUŽNOJ: Za 48 sati ućutkajte propagandu, inače napadamo!
Foto: Reuters

Lete granate

SEVERNA KOREJA PRETI JUŽNOJ: Za 48 sati ućutkajte propagandu, inače napadamo!

Planeta -
Pjongjang smatra da su punktovi sa zvučnicima duž granice, iz kojih se emituje propaganda protiv severnokorejskih vlasti, čista provokacija,ali ovo je prvi put da zbog njih napada Seul

SEUL - Pjongjang traži od Seula da u roku od 48 sati prekine emitovanje propagande protiv severnokorejskih vlasti preko zvučnika u pograničnoj oblasti ili će severnokrejska vojska napasti Južnu Koreju.

Situacija na Kojrejskom poluostrvu opasno se zaoštrila zbog razmene artiljerijske vatre između dve armije. Južnokorejska vojska je u stanju najviše pripravnosti, a uveliko je u toku i evakuacija stanovništva koje živi u pograničnoj oblasti. Prvi su pucali severnokorejski vojnici, a južnokorejski su uzvratili

Baražnu artiljerijsku paljbu navodno severnokorejske vojske otkrio je radar u 15:32 po lokalnom vremenu, izjavio je jedan zvaničnik južnokorejskoj informativnoj agenciji Jonhap. Armija Južne Koreje je uzvratila, navodi se u izveštaju.

13:00 - Severnokorejske vlasti su putem vojne "crvene" telefonske linije upozorile Južnu Koreju da će izvršiti napade na propagandne zvučnike putem kojih Južna Koreja emituje glasne poruke na drugu stranu granice, saopštilo je danas južnokorejsko Ministarstvo odbrane. U poruci Generalštaba Armije Severne Koreje se navodi da Južna Koreja ima rok od 48 sati da ukloni ogromne zvučnike sa granice, ili će se suočiti sa vojnom akcijom, navodi se u saopštenju, prenela je agencija AFP.

11.28 - Nema žrtava niti štete u ovoj kanonadi, ali Seul je ipak izdao naređenje da se evakuiše stanivništvo koje živi na zapadu Korejskog poluostrva, gde se incident dogodio. Severna Koreja još ne komentariše zvanično.

11.25 - Upravo je u toku hitna vanredna sednica Saveta za nacionalnu bezbenost Južne Koreje.

11.15 - Južnokorejska televizija KBS javlja da je severnokorejska armija gađala zapravo gađala centar iz kog se, preko zvučnika, emituje propaganda protiv politike severnokorejskog lidera Kim Džong-una. Pjongjang je u više navrata tražio od Seula da ugasi te punktove, koje smatra čistom provokacijom.

Te zvučnike su vlasti u Seulu isključile početkom godine, ali su ih 11. jula ponovo uključile u odgovor na to što su severnokorejski vojnici navodno prešli granicu i postavili nagazne mine, koje su eksplodirale i povredile dva južnokorejska vojnika.

(Russia Today, Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja