NALAZAČI SE OBOGATILI : U Poljskoj pronađen nacistički voz pun zlata i dragog kamenja!
Foto: Printscreen Klix.ba

Nestao pre 70 godina

NALAZAČI SE OBOGATILI : U Poljskoj pronađen nacistički voz pun zlata i dragog kamenja!

Planeta -
Dvojici muškaraca koji su pronašli oklopni voz dug 151 metar pun dragocjenosti i oružja, a pripadao je Vermahtu, pripašće 10 posto vrednosti

VALBŽIH - U Poljskoj pronađen nacistički voz prepun zlata.

Radi se o nacističkom vozu koji je do sada bio samo legenda. Njega su navodno pronašla dvojica muškaraca skrivenog u davno zaboravljenom tunelu u poljskim planinama. Voz je nestao pre 70 godina kada su nacisti pokušavali da sakriju svoje blago od sovjetske Crvene armije. Prema lokalnoj legendi, voz je pun dragocenosti, zlata, dragog kamenja i oružja, a bio je poslat na jugozapad kroz planine prema granici. Sada su dvojica muškaraca svoje otkriće prijavili vlastima, a pripast će im 10 posto od vrednosti voza dugog 151 metar.

"Advokati, vojska, policija i vatrogasci rade na ovom slučaju. Na lokaciji gde je voz pronađen ranije nikada nisu vršena iskopavanja. Ne znamo šta ćemo sve da pronađemo", izjavila je Marika Tokarska, član veća distrikta Valbžih.

Lokalni mediji javljaju da je ovajvoz nestao 1945. godine. Krenuo je iz tada istočnonemačkog grada Breslaua, današnjeg Vroclava, u vreme kada je Crvena armija napredovala krajem Drugog svetskog rata. Mediji tvrde da je oklopni voz pripadao Vermahtu, vojsci nacističke Nemačke.

Radio Vroclav objavio je da je voz ušao u tunel u blizini dvorca Ksaz u planinskoj regiji Lover Silesian te da nikad nije izašao. Tunel je kasnije zatrpan, a njegova lokacija zaboravljena. Isti radio je objavio da je voz pun oružja, industrijske opreme i dragocenosti, piše Dejli mejl.

"Neki ljudi su već tražili voz i oštetili šine, ali nikad ništa nisu pronašli", rekla je istoričarka Joana Lamparska.

U slučaju "Zlatni voz" nacističke snage su poslale 24 vagona iz Budimpešte prema Nemačkoj, koji su bili puni porodičnog blaga uključujući zlato, srebro i slike, a ukupna vrednost se procenjuje na 176 miliona evra.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track