EVROPA IH ODBILA, PA SE VRATILI RUSIJI: Kijev traži od Moskve avans za tranzit gasa
Foto: AP

Skupo ih koštalo

EVROPA IH ODBILA, PA SE VRATILI RUSIJI: Kijev traži od Moskve avans za tranzit gasa

Planeta -
Ukrajinu je kupovina evropskog gasa dosad koštalo 8,6 miliona dolara više nego da je kupovala ruski gas, pa bi sad da se vrati Rusiji

KIJEV - Naftogas Ukajine predložio je ruskom Gaspromu da plati avans za tranzit gasa u Evropu ukrajinskoj kompaniji, a od tih sredstava bi ona napunila podzemna skladišta gasa.

Kako piše današnji Komersant, pošto u Evropi nije našla nekog ko bi finansirao kupovinu gasa od Gasproma, Ukrajina se obratila direktno ruskoj kompaniji s predlogom da se vrate na sistem koji je primenjivan do 2013. godine, da Gasprom avansno plati Naftogasu Ukrajine za tranzit gasa u Evropa, a ukrajinska strana tim parama plati punjenje sopstvenih skladišta. Prema oceni analatičara, za punjenje skladišta Kijevu je potrebno 750 miliona dolara, što odgovara ceni tranzita za četiri meseca.

O tom pitanju su u petak, 21. avgusta, razgovarali šefovi Gasproma i Naftogasa Aleksej Miler i Andrej Koboljev na prvim bilateralnim razgovorima od maja 2014. godine. Od tada su se sretali samo u okviru trostranih pregovora uz učešće EU.

Izvor Komersanta kaže da Ukrajina nije uspela da nađe u Evropi finansijera za punjenje skladišta gasa za zimu, iako je od proleća pregovarala sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), Svetskom bankom (SB) i Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) o kreditima na ukupno milijardu dolara, ali bezuspešno. Prema rečima izvora Komersanta, odluku o davanju Naftogasu avansa doneće više rukovodstvo Rusije. Potrebne količine gasa u ukrajinskim skladištima su oko 19 milijardi kubnih metar, a sada ima 13,9 milijardi kubnih metara.

Aleksej Miler je u petak rekao Itar-Tassu da Naftogas mora da upumpa još tri milijarde kubnih metara i naglasio da smanjenje potrošnje u Ukrajini nije samo po sebi garancija pouzdanog transporta jer u slučaju hladne zime, postojeće zalihe neće omogućiti da se pokrije tražnja. Na sastanku u petak je rečeno i da bi cena gasa u četvrtom tromesečju mogla biti za 35 dolara niža nego u trećem kvartalu, usled pada svetske cene nafte za koju je na osnovu ugovora vezana i cena gasa. Ukrajina je 1. jula prestala da kupuje gas od Rusije.

Odustajanje od kupovine ruskog gasa koštao je Naftogas Ukrajine 8,6 miliona dolara, proizilazi iz intervjua ministra energetike Ukrajine Vladimira Demčišina nedeljniku Tiždenj. Cena za kupovinu evropskog gasa sa revirzibilnom isporukom od početka trećeg tromesečja iznosi 255 dolara za hiljadu kubnih metar, dok je cena ruskog gasa ponuđena Naftogasu i koju je on odbio bila je 247 dolara za hiljadu kubika.

U julu je Naftogas kupio 568,3 miliona kubnih metara gasa u Evropi, a u avgustu već 512 milina kubnih meta. U skladu sa tim, na reverzibilni gas je potrošeno 8,6 miliona više nego da je Ukrajina kupovala gas u Rusiji, ukazuje Tas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track