POTRES NA BERZAMA: Najveći bogataši sveta izgubili 182 milijarde dolara!
Foto: AP

Pd kineske privrede

POTRES NA BERZAMA: Najveći bogataši sveta izgubili 182 milijarde dolara!

Planeta -
Najbogatiji ljudi na planeti od prošle nedelje trpe teške gubitke, a juče, na „crni ponedeljak“, akcionari samo tri stotine najvećih evropskih kompanija izgubili više od 400 milijardi dolara

NJUJORK - Slabljenje poverenja na svetskim berzama oslabilo je bogatstvo vodećih svetskih milijardera za 182 milijarde dolara prošle nedelje, a samo u petak industrijski indeks Dau Džons na Vol stritu je zabeležio pad od 500 poena. Na sve to, samo juče, na „crni ponedeljak“, akcionari 300 najvećih evropskih kompanija izgubili su na berzama više od 400 milijardi dolara, dok je Dau Džons pao za 1.000 poena u prvim minutima poslovanja.Pad je rezultat zabrinutosti zbog usporavanja rasta kineske privrede. Kretanju berzanskih indeksa nizbrdo doprinele su i vesti iz naftnog sektora, u kojem su cene crnog zlata nastavile da tonu.Panika na Vol strituViše od 400 milijardi dolara koje su juče izgubljene najveći su gubici na berzi od 2008, kada je počela svetska ekonomska kriza. Paniku na evropskim berzama izazvao je dramatičan pad na kineskom tržištu kapitala od 8,5 odsto, koji se desio preksinoć po našem vremenu. „Crni ponedeljak“, kako ga nazivaju strani mediji, najveći je pad na kineskom tržištu od 2007.- Nema sumnje da panika rađa paniku na tom (Vol strit) tržištu - izjavio je predsednik kompanije „Holand&“ Majkl Holand za Blumberg, nazivajući jučerašnji dan „crnim ponedeljkom“ i dodajući da je „to psihološka stvar, koja se širi svuda“.Pojedine evropske berze juče su takođe zabeležile gubitak veći od sedam procenata u popodnevnom trgovanju.- Pratimo situaciju u Kini vrlo pomno. Međutim, negativne posledice po nemačku privredu verovatno će biti ograničene - izjavio je portparol vlade najveće evropske ekonomije.Grčka u nokautuMeđu ostalim evropskim tržištima koja su juče doživela „crni ponedeljak“ s gubitkom iznad pet procenata nalaze se berza u Amsterdamu, Briselu, Milanu, Madridu i Oslu, čiji je indeks završio na najnižem nivou za četiri godine.Krizom pogođena glavna grčka berza oslabila je za više od 10 odsto.

KrahOBUSTAVA TRGOVINEAko se nastavi pad deonica na berzi u Njujorku, moglo bi doći do privremene obustave trgovine. Prema pravilima trgovanja, ako indeks S&P 500 padne za sedam odsto, trgovina se privremeno obustavlja. To pravilo uvedeno je nakon kraha berze 1987.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track