RUSI OSUDILI UKRAJINSKOG REŽISERA: 20 godina robije Olegu Sencovu zbog terorizma

Upućena peticija za oslobođenje

RUSI OSUDILI UKRAJINSKOG REŽISERA: 20 godina robije Olegu Sencovu zbog terorizma

Planeta -
On je bio veliki protivnik ruskog pripajanja Krima, pa su mnogi njegovo suđenje okarakterisali kao osvetu za proukrajinski stav

ROSTOV NA DONU - Ruski sud osudio je ukrajinskog režisera Olega Sentsova na 20 godina zatvora zbog zavere da počini terorističke napade. Sud u gradu Rostov na Donu saopštio je danas da je Oleg Sencov formirao terorističku ćeliju na Krimu i da je planirao terorističke napade na dve ruske organizacije i Lenjinov spomenik u Krimu.

Režiser, rodom sa Krima, koji nije tražio rusko državljanstvo, bio je veliki protivnik ruskog pripajanja Krima 2014. posle kojeg je usledio referendum. Mnogi su njegovo suđenje okarakterisali kao osvetu za proukrajinski stav.

Sencova su u maju 2014. pripadnici ruskih bezbednosnih službi uhvatili na ulicama Krima i nekoliko dana kasnije prebačen je u zatvor u Moskvi, piše AP. Režiser (39) se izjasnio da nije kriv i insistirao na tome da ruski sud nema jurisdikcije nad njim.

On će kaznu služiti u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem, a toliko dugačke zatvorske kazne su retkost u Rusiji, čak i u političkim suđenjima, podseća agencija. Još jedan lokalni aktivista osuđen je na deset godina zatvora.

Kada je sudija pročitao presudu, muškarci su počeli da pevaju ukrajinsku himnu. Više istaknutih režisera, uključujući Andreja Zvjaginceva potpisali su peticiju Kremlju da oslobode Sencova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track