USPOMENE U BLATU: O ovoj fotografiji se ne zna ništa, ali evo zašto o njoj priča ceo svet
Foto: Rojters

Izbeglički očaj

USPOMENE U BLATU: O ovoj fotografiji se ne zna ništa, ali evo zašto o njoj priča ceo svet

Planeta -
Tužno je što je fotografija, koja je preživela ratna razaranja, kilometre pređene peške, opasan put preko Mediterana, kišu i blato na grčko-makedonskoj granici, ostala izgubljena

BEOGRAD - Fotografija sa venčanja ispala je nekome od brojnih migranata dok su prelazili ogradu od bodljikave žice koja deli Srbiju i Mađarsku. Na fotografiji je tek venčani par mladih ljudi, čiji osmesi govore da ni ne slute kakvi užasi ih čekaju u budućnosti.

Fotografiju su uslikali reporteri Rojtersa u blizini naselja Reske u Mađarskoj, na putu koji migranti prelaze nakon što pređu preko žičane ograde.

Tužno je što je fotografija, koja je preživela ratna razaranja, kilometre pređene peške, opasan put preko Mediterana, kišu i blato na grčko-makedonskoj granici, ostala izgubljena.

Sudbine migranata su razne – ne čuju se telefonom sa bližnjima koje su ostavili, pljačkaju ih, iskorištavaju, danima ne jedu, šišaju se i održavaju ličnu higijenu u parkovima…

Migranti gledaju u helikopter koji nadleće granicu (Foto: AP)
Migranti gledaju u helikopter koji nadleće granicu (Foto: AP)

Sve što sa sobom ponesu uglavnom su dokumenta, nešto novca i fotografije koje ih podsećaju na srećne trenutke i drage ljude iz života koji su ostavili iza sebe.

Ova uspomena, nažalost ostala ja na granici između Srbije i Mađarske.

Vlasti u Mađarskoj odlučile su da pooštre mere prelaska granice, pa će tako pored zida koji je izgrađen, naredne nedelje poslati i vojsku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track