BRITANSKI FAJNENŠNEL TAJMS OTKRIVA: Vojska Ukrajine u raspadu, Desni sektor sprema novu revoluciju
Foto: AP

Propast Evromajdana

BRITANSKI FAJNENŠNEL TAJMS OTKRIVA: Vojska Ukrajine u raspadu, Desni sektor sprema novu revoluciju

Planeta -
Zvanični Kijev najviše zabrinjava to što mnogi vojnici sa fronta izražavaju divljenje prema Desnom sektoru, desničarskoj miliciji čiji je lider prošle nedelje pozvao da se pokaže nepoverenje vladi i da krene u novu revoluciju

MOSKVA - Članak koji je nedavno objavio ugledni Fajnenšnel Tajms u potpunosti odudara od uobičajene medijske slike na Zapadu o hrabrom otporu Ukrajine protiv "ruske agresije". Neki američki komentatori su čak apsurdno govorili da borba Ukrajine zaustavlja rusku vojsku, ali je realnost - kao članak pokazuje - potpuno drugačija, piše ruski portal Russia insider i navodi da je situacija u Ukrajini sledeća:

- duboko demoralisana i razočarana vojska, loše opremljena, tretirana i obučena, u kojoj raste bes na političko i vojno rukovodstvo Ukrajine, za koje smatraju da ih je izdalo

- rastuća podrška vojske Desnom sektoru – neonacističkoj organizaciji čije je postojanje i uticaj Fajnenšnel tajms ranije pokušao da prikrije ili negira

- rastuće razočaranje celog ukrajinskog društva - ne samo vojske - Majdanskom revolucijom, koja nije uspela da zaustavi korupciju što urušava ekonomiju zemlje.

- veliki pad podrške političkom rukovodstvu Ukrajine. Prema istraživanjima javnog mnjenja podrška Porošenku sada je samo 14,6%, a podrška Jacenjuku je pala do neverovatnih 1,3%.

- rastući zahtevi unutar vojske za nastavak rata, kao jedinog načina da se zaustavi potpuni raspad vojske.

U članku se kaže da je vladajuća koalicija nije u neposrednoj opasnosti od kolapsa, uprkos propasti njene popularnosti. Russsia isider komentariše da je, obzirom na stepen političkog nasilja u Ukrajini, izuzetno teško organizovati održivu alternativu pokretu Majdan. Nije stoga iznenađujuće da je mejnstrim Maidan pokreta postao diskreditovan, a da podrška odlazi ekstremnoj desici, a posebno Desnom sektoru.

U praksi, u uslovima ekonomske i političke krize malo je verovatno da će se režim sa tako malo podrške dugo održati. Činjenica da se ovakav članak – koji situaciju opisuje onakakvu kakva zaista jestese - pojavio u listu Fajnenšnel tajms, koji dosledno podržava pokret Majdana, je najbolja moguća potvrda koliko je situacija u Ukrajini postala loša, zaključuje Russia insider.

Fajnenšnel tajms: Demoralisane ukrajinske trupe gube veru u Kijev

KIJEV - Na putu ka Avdijivci u istočnoj Ukrajini, ukrajinski vojnik Vasil pokazuje sveže kratere pored puta - rezultat granatiranja proruskih snaga. Njegovi ljudi, koji čuvaju kontrolni punkt na liniji fronta prema Donjecku, se sa napadima suočavaju skoro svake noći. Njihova jedina odbrana su mitraljezi, malo betonsko sklonište i oronuli oklopni transporter iz sovjetske ere.

"Zašto predsednik ne dolazi ovamo?" žali se Vasil. "Onda će iz prve ruke videti kako smo slabo opremljeni, iako smo pod artiljerijskom vatrom skoro svaki dan“.

Petro Porošenko, predsednik Ukrajine, izgleda više voli da posećuje poligone daleko od ratne zone, gde se testiraju napredna oružja koja tek treba da stignu do linije fronta, dok Vasil dodaje: "Naš moral je sve gori zbog njihovih postupaka".

Vasil traži da ostane anoniman. Ali njegovi komentari su ovih dana tipični među ukrajinskim vojnicima na istoku, a i značajani, jer odražavaju bes i nepoverenje prema komandantima i političkim liderima zemlje, koje je naglo naraslo u proteklih 12 meseci.

Foto: AP
Foto: AP

Prošle godine ukrajinske snage su napredovale i preuzimale teritoriju od pobunjenika, sve do poraza kod Ilovajska. Sada se žale da su slabi i iscrpljeni i zaboravljeni, i da se osećaju kao topovsko meso dok rat i dalje tinja. Promena raspoloženja među vojskom odraz je stanja u post revolucionarnom društvu Ukrajine, u kome - uprkos pohvalama međunarodnih posmatrača – vlasti sporo ispunjavaju obećanja u vezi reforme uprave i smanjenje korupcije. To takođe ukazuje da, ako Rusija nastavi sa podrškom obunjenicima na istoku, to može zaista da destabilizuje Ukrajinu.

Zvanični Kijev najviše zabrinjava to što mnogi vojnici sa fronta izražavaju divljenje prema Desnom sektoru, desničarskoj miliciji čiji je lider prošle nedelje pozvao da se pokaže nepoverenje vladi i da krene u novu revoluciju.

Dalje duž linije fronta u Gorlovci, 50 km severno od Donjecka 32-godišnji vojnik Jevhen ponavlja Vasilove optužbe, i pokazuje na crveno-crne zastave Desnog sektora, koje se vijore, iako su njegovi borci povučeni sa fronta. "Držimo njihove zastave gore", kaže Jevhen. "Oni su naši prijatelji, veoma hrabri u borb. Rizikovali su svoje živote rame uz rame sa nama. . . Mi ih poštujemo".

Jevhen međutim, kao i ostali ukrajinski vojnici s kojima smo razgovarali, odbija da kaže da li bi podržao pozive Desnog sektora za promenu vlasti.

Porošenko se u više navrata žalio na odbijanje Vašingtona da obezbedi Kijevu anti-tenkovsko oružjem, koje bi mogla da zaustavi dalji napredak pobunjenika. Ali, ukrajinski vojnici kažu da nisu videli ni čak mnogo hvaljenu Stuhnu, antitenkovsku raketu domaće proizvodnje.

Foto: AP
Foto: AP

"Mi ćemo se boriti, ali očigledno nećemo moći da sa našim mitraljezima i bombama zaustavimo neprijateljeske tenkove“, kaže Jevhen.

Iako se borbe vode daleko manjim intenzitetom, zemlja se u međuvremenu bori sa dvocifrenim padom ekonomije, padom vrednosti valute i inflacijom - uključujući i četvorostrukim povećanjem cena komunalnih usluga, što je bilo uslov da MMF obezbedi 17 milijardi dolara.

"Ovo zovu reformom, ali penzioner koji živi sa penzijom od nešto više od 50 dolara mesečno ne može da plati takve račune i da ima dovoljno sa se prehrani", kaže je Jurij Lozicki, vojni penzoner iz Dnjepropetrovska.

Dugotrajni rat, ekonomski očaj i spore reforme dramatično su erodirale poverenje u vlast koja je došla posle Majdanske revolucije februara 2014. Porošenko koji je imao 54 odsto podrške na predsedničkim izborima u maju prošle godine, sada bi imao samo 14,6 odsto, rezultat je junskog istraživanja kijevskog Međunarodnog instituta za sociologiju. Premijer Arsenij Jacenjuk bi dobio samo 1,3 odsto glasova na predsedničkim izborima.

Foto: AP
Foto: AP

"Medeni mesec je odavno prošao", kaže Vadim Karasev, politički analitičar u Kijevu. "Ove ankete su upozorenje birača koji očigledno ne osećaju reforme u džepovima".

Ne postoji neposredna opasnost za vladajuću koaliciju, a nacionalni izbori su četiri godine daleko. Ali ankete pokazuju da bi na regionalnim izborima u oktobru uspeh mogle da odnesu marginalne stranke.

Porošenko je rekao da se zalaže za mirovne pregovore i prošle nedelje podržao sporazum, koji tek treba da se realizuje, a da obe strane povuku teško naoružanje 15km od linije fronta. Ali neki među borcima kažu da je napredak jedini način za rešavanje pada morala.

"Vojska je demoralisani jer stoji, drži poziciju dok vojnici ginu u jedan po jedan", kaže instruktor iz baze Desnog sektora. "Oni moraju da pobede. Neprijatelj definitivno priprema napad. Ali, naš napad bi bio najbolji način da se to spreči".

(Financial times/Russia insider - preveo M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track