DŽON MEKEJN SA VOĐOM: Fotografija iz Sirije dokaz da je Islamsku državu stvorila SAD?

Fotografisao se sa teroristima

DŽON MEKEJN SA VOĐOM: Fotografija iz Sirije dokaz da je Islamsku državu stvorila SAD?

Planeta -
Američki političar Džon Mekejn je u maju 2013. posetio sever Sirije, gde se sastao sa navodnim borcima protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada, među kojima je bio, kako tvrde teoretičari zavere, Abu Bakr al Bagdadi, vođa Islamske države

Internetom ponovo kruži fotografija koju mnogi smatraju dokazom da je Amerika stvorila Islamsku državu. Teoretičari zavere tvrde da je na fotografiji Abu Bakr al Bagdadi, ali Mekejn poriče takve navode.

Džon Mekejn, američki političar i predsednik Senatskog komiteta SAD za naoružanje, u maju 2013. posetio je sever Sirije, gde se sastao sa navodnim borcima protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Na jednoj od fotografija snimljenih tom prilikom iza njega se vidi nepoznati muškarac, za koga su Mekejnovi politički protivnici tvrdili da je niko drugi do vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi.

Tu tvrdnju su sada preuzeli teoretičari zavere širom sveta, koji ponovo objavljuju spornu fotografiju na društvenim mrežama. Čak je i Mekejnov kolega republikanac Rend Pol potvrdio da se senator fotografisao sa teroristima. -

Tačno je da se sastao sa pripadnicima ISIS-a, ali on tada nije znao ko su oni. Ako ne govorite arapski, teško je da razgraničite ko su pobunjenici protiv Asadovog režima, a ko pripadnici ISIL-a - glasilo je Polovo nevešto objašnjenje.

Mekejn je porekao glasine, tvrdeći da muškarac sa slike "samo liči na Bagdadija“. Opasniji i od Al Kaide„SAD su izvršile invaziju na Irak, svrgnut je Sadam Husein, ali prava država nikada nije formirana. To je bilo pogodno tlo za Islamsku državu, koja je opasnija i od Al Kaide“, smatra profesor političkih nauka Beri Pozen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja