PAPA FRANJA UNOSI REVOLUCIJU: Oproštaj svim ženama koje su uradile abortus
Foto: Reuters

Nisu više grešne

PAPA FRANJA UNOSI REVOLUCIJU: Oproštaj svim ženama koje su uradile abortus

Planeta -
Sreo sam mnogo žena koje u svojim srcima nose ožiljak takve očajničke i bolne odluke, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve

VATIKAN - Papa Franja daće dopuštenje svim sveštenicima da daju zvanični oproštaj ženama koje su izvršile abortus i zbog toga zatraže oproštaj tokom predstojeće Svete godine milosrđa Rimokatoličke crkve.Papa je u pismu koje je danas objavljeno u Vatikanu napisao je da su se žene koje su prekinule trudnoću suočile s "egzistencijalnim i moralnim iskušenjem" i dodao da je "sreo mnogo žena koje u svojim srcima nose ožiljak takve očajničke i bolne odluke".

Prema učenju Rimokatoličke crkve, abortus je izuzetno veliki greh da onima koji ga izvrše ili mu se podvrgnu, automatski sledi ekskomunikacija, preneo je Rojters. Taj greh može formalno da oprosti samo glavni ispovednik dioceze ili hrisćanski misionar.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papa Franja danas je uradio još jednu zanimljivu stvar. On je zamolio tinejdžerku iz Čikaga da peva za njega obraćajući se iz Rima preko satelita vernicima u tri američka grada pred svoju posetu SAD. Papino obraćanje stanovnicima Los Anđelesa, Čikaga i Mekalena u Teksasu emitovala je televizija Ej-Bi-Si (ABC).Sedamnaestogodišnja devojka Valeri Herera plakala je dok je pričala papi Franji da je bila meta napada svojih vršnjaka zbog retkog kožnog problema i da je utehu pronašla u muzici. On joj se obratio na engleskom jeziku i kazao da bi voleo da čuje kako peva, a nakon njenog oklevanja, rekao joj je da "bude hrabra".

Papa Franja prvu posetu SAD počinje 22. septembra, najprei u Vašingtonu, a zatim će posetiti Njujork i Filadelfiju. "Molim se za sve vas, ljude u Sjedinjenim Američkim Državama, i molim vas da se molite za mene", rekao je Franja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track