KAO ZA VREME HLADNOG RATA: Orban na granicu sa Srbijom izvodi vojsku
Foto: AP

Od 15.septembra

KAO ZA VREME HLADNOG RATA: Orban na granicu sa Srbijom izvodi vojsku

Planeta -
Orban je obavestio Vučića o novom zakonu o pograničnim kontrolama koje će mađarski parlament uskoro usvojiti, što će omogućiti slanje jakih policijskih i vojnih jedinica na granicu sa Srbijom od 15. septembra

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban danas je iz Brisela telefonom razgovarao sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem o kriznoj situaciji izazvanoj masovnom migracijom na granicama Srbije i Makedonije, rekao je šef Pres službe Orbanovog kabineta Bertalan Havaši, prenela je agencija MTI.

Orban je, kako se navodi, obavestio Vučića o novom zakonu o pograničnim kontrolama koje će mađarski parlament uskoro usvojiti, što će omogućiti slanje jakih policijskih i vojnih jedinica na granicu sa Srbijom od 15. septembra, naveo je Havasi.

Očekuje se da će imigranti i krijumčari ljudima potražiti nove tranzitne puteve zaobilazeći Mađarsku, rekao je Orban Vučiću, dodavši da se zemlje u regionu moraju pripremiti za tu situaciju.

Prema njegovim rečima, Vučić je rekao Orbanu da Srbija ispunjava svoju obavezu registrovanja tražilaca azila koji stižu iz Makedonije, iako Makedonija ne sprovodi kontrole na granicama.

Inače, mađarski premijer se nalazi u Briselu gde razgovora sa liderima Evropske unije o problemu migracije, navodi mađarska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track