ČEŠKI PREMIJER: Rusija može da reši izbegličku krizu
Foto: Reuters

Traži se rešenje

ČEŠKI PREMIJER: Rusija može da reši izbegličku krizu

Planeta -
Neophodno je uključiti Rusiju u međunarodne napore čiji je cilj završetak rata u Siriji, smatra Bohuslav Sobotka

PRAG - Rusija može odigrati značajnu ulogu u rešenju migrantske krize u EU, izjavio je češki premijer Bohuslav Sobotka. On je rekao da, kao posrednik, Rusija može iskoristiti svoj uticaj kako bi se što pre okončao oružani konflikt u Siriji, prenosi Tass.

"Okončanje konflikta u Siriji je jedan od ključnih preduslova za rešenje migrantske krize. Neophodno je uključiti Rusiju u međunarodne napore čiji je cilj završetak rata u Siriji", kazao je Sobotka.

Sirijski lider Bašar al Asad i njegova vlada, prema mišljenju Sobotke, trebalo bi da postanu aktivni učesnici u rešenju sirijske krize.

Češki premijer smatra da Rusija može da ima znatan uticaj na stav zvaničnih vlasti u Damasku. On je, takođe, kritikovao bivšeg češkog predsednika Vaclava Klausa zbog inicijative da se bori protiv ilegalnih migranata, navodi Tass.

Bivši češki predsednik pokrenuo je u subotu peticiju protiv izbeglica, u kojoj zahteva da vlada kategorično odbije pritisak nekih članica Evropske unije da se izbeglice preraspodele, a da Češka počne da brani svoje granice, uz pomoć policije i vojske po svaku cenu.

"Nije nam potrebna takva peticija. Potrebni su nam odlučni koraci na nivou EU da rešimo krizu", rekao je Sobotka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track