POSLE PREDAVANJA NA FAKSU, IDU NA FRONT: Libanske komunističke gerile ulivaju strah džihadistima

Štite svoja sela

POSLE PREDAVANJA NA FAKSU, IDU NA FRONT: Libanske komunističke gerile ulivaju strah džihadistima

Planeta -
U istočnom delu zemlje formirana je paravojna formacija od lokalnih meštana koji danonoćno štite granicu od napada Islamske države

Libanska komunistička partija oformila je posebne gerilske grupe koje će se boriti protiv Islamske države i al-Nusra Fronta u istočnom delu zemlje. Kako se islamski ekstremisti nalaze na manje od 10 kilometara od granice sa Libanom, a puca se gotovo svakodnevno, svaki meštanin smatra da je njegova dužnost da se dobrovoljno pridruži ovoj paravojnoj formaciji, prenosi Raša Tudej.

"Do sada nije bilo direktnih sukoba sa ISIL-om. Ovde smo kao podrška libanskoj armiji. Pokušavamo da obezbedimo granicu i da sprečimo male grupe terorista da se kroz planine prebace u Liban. Glavna razlika između nas i Hezbolaha je u tome što smo sekularna formacija, a razlikujemo se i od vojske. Nismo klasična vojska i u našem sastavu ima i Sunita, Šiita i Druza“, rekao je jedan od boraca.

Libanska komunistička partija, osnovana 1924. godine, poslednjih godina nije imala većih uspeha na izborima, ali ovi borci su uvereni da mogu još mnogo toga da urade. Skoro svaka porodica u oovj oblasti ima makar jednog člana koji se prifružio grupi i sada zna da koristi oružje. Stariji su već stekli iskustvo u ranijim sukobima sa Izraelom, a mlađi su ih slušali pomno, ali nisu zaboravili i na svoje obrazovanje.

Foto: Printscreen/RT
Foto: Printscreen/RT

"Mi se ne borimo samo oružjem, već i znanjem. U budućnosti želim da budem programer, ne borac. Ne volimo da se borimo, ali smo primorani na to kako bi zaštitili svoja sela i gradove", kaže Vizam (23) koji odlazi na front posle predavanja na fakultetu. On nikada pre nije ni rukovao oružjem dok mir nisu poremetili džihadisti.

Prošle godine, džihadisti su napali i opkolili grad Arsal. Od tada, svi u tom kraju žive u strahu da će se to ponovo dogoditi i zato su spremni na sve.

(RT/N.P)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track