ENGLESKA I FRANCUSKA UDRUŽUJU SNAGE: Bombardovaće ISIL da zaustave talas izbeglica
Foto: Reuter

Koalicija

ENGLESKA I FRANCUSKA UDRUŽUJU SNAGE: Bombardovaće ISIL da zaustave talas izbeglica

Planeta -
Postoje jaki razlozi za intervencije u Siriji i Iraku, složili su se mnogi evropski zvaničnici

Velika Britanija i Francuska napašče vazdušnim udarima položaje koje zauzimaju pripadnici Islamske države u Siriji. Tako bi se zaustavio talas izbeglica iz te zemlje.

Britanski premijer Dejvid Kameron, ministar finansija Džordž Ozborn, ministar odbrane Majkl Felon i ministar spoljnih poslova Filip Hemond složili su se kako postoje jaki razlozi za akciju u Siriji kao i u susednom Iraku.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pošto se očekuje da će se na desetine torijevaca usprotiviti planu o kojem će se glasati narednog meseca, Kameron će biti prisiljen da se osloni na podršku opozicionih laburista.

U međuvremenu, Francuska razmatra mogućnost priključivanja koaliciji koja bombarduje položaje grupe ID-a u Siriji, preneo je ugledni “Mond” pozivajući se na visokorangirane vojne izvore. List navodi da je o toj mogućnosti razgovarano na sednici užeg sastava saveta za odbranu, koji je sazvao predsednik Fransoa Oland 4. septembra.

Rojters prenosi da su vladini zvaničnici odbili da komentarišu pisanje “Monda”, najavljujući da će Oland njegov stav o tome izneti na konferenciji za novinare u ponedeljak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track