Orban: EU je smešna, slomiće je migranti
Foto: Beta AP

Mađarski premijer o planu brisela za rešenje krize

Orban: EU je smešna, slomiće je migranti

Planeta -
Desničarski šef vlade u Budimpešti kritikovao ideje o raspodeli azilanata u Uniji, istakavši da će to dovesti do kolapsa u zajednici. Opet ponovio da će stvoriti hermetičku blokadu ka Srbiji

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban juče je ponovo naišao na žestoke kritike svojih partnera unutar Evropske unije nakon što je ismejao trud zvaničnika u Briselu o donošenju plana sa sistemom kvota za raspodelu izbeglica među članicama te zajednice.

Drama na makedonskoj granici... Izbeglice neprestano pristižu
Drama na makedonskoj granici... Izbeglice neprestano pristižu

Pored toga, on je šokirao izjavom da se među stotinama hiljada ljudi sa Bliskog istoka i afričkog kontinenta nalaze mnogi koji uopšte nisu izbeglice, već ekonomski migranti željni života u Nemačkoj.- Ukoliko žele da nastave dalje iz Mađarske, to nije zato što su u opasnosti, već zato što žele nešto drugo. Svi treba da budu svesni sa kakvim se opasnostima suočavamo. Zbog njih ćemo snositi teret i teško ćemo se iščupati iz tog sloma. Što se tiče sistema kvota koje EU priprema, to nema nikakvog smisla u sistemu u kojem postoji sloboda kretanja. Kako će to funkcionisati? Da li je neko razmislio o tome - upitao je Orban.

On je u prilog tome naveo činjenicu da je tokom vikenda u Austriju iz Mađarske ušlo 15.000 izbeglica, a da je svega 90 njih u Beču zatražilo azil i da su ostali otišli put Nemačke. Osvrnuo se i na izgradnju zida visokog 3,5 metara između njegove zemlje i Srbije, čiji je cilj da zaustavi prodor izbeglica ka Mađarskoj, ali i na to što njegova vlada sprema plan o slanju vojske na granicu.- Nadam se da će sve to hermetički zatvoriti južnu mađarsku granicu sa Srbijom jer mi želimo da učinimo sve da zaštitimo šengenske granice EU, za razliku od Grčke. Vojnici neće pucati na izbeglice jer one jednostavno neće ni biti u stanju da pređu zid. Svako ko pokuša da pređe ogradu mora biti uhapšen - naglasio je Orban.Slične stavove juče je iskazala i liderka francuske desničarske stranke Nacionalni front Marin le Pen, koja je reagovala na izjave predsednika Fransoa Olanda da će njegova zemlja biti u stanju da prihvati još izbeglica.- Mi bismo da se ponašamo isto kao i Berlin, ali on u migrantima vidi jeftine robove i ništa drugo - istakla je Le Penova.

Makedonci tvrde ostvarili se najveći strahoviOTKRILI SMO TERORISTE MEĐU IZBEGLICAMA!Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc preneo je na sastanku šefova diplomatija EU u Luksemburgu upozorenje makedonskog ministra spoljnih poslova Nikole Poposkoga da su makedonske bezbednosne službe dosad nekoliko puta među izbeglicama u njihovoj zemlji otkrile teroriste. Reč je o državljanima balkanskih, ali i drugih zemalja, koji su se borili kao mudžahedini u talibanskim redovima u Avganistanu ili u građanskim ratovima u Iraku i Siriji.To saznanje, zasnovano na podacima obaveštajnih službi, usledilo je samo nekoliko sati nakon što je šef nemačke Savezne obaveštajne službe (BND) Gerhard Šindler rekao da u ovom momentu ta služba nema indicija da se među izbeglicama u Nemačkoj koje su stigle sa Bliskog istoka i iz Afrike nalaze teroristi. Ipak, on je rekao da se ta opcija ne može apsolutno isključiti.

Plan EUMIGRANTI NEĆE MOĆI DA BIRAJU ZEMLJU BORAVKAEvropska komisija dovršila je plan o zbrinjavanja izbeglica na tlu zemlja članicakomesari EU će u Briselu danas formalno usvojiti planreč je o raseljavanju oko 160.000 izbeglicau zavisnosti od veličine, bogatstva i kapaciteta, sve članice EU moraju da prime izbegliceone će dobijati naknadu od po 6.000 evra po osobi iz fondova EUone zemlje koje to odbiju moraće da za svakog koga nisu primile uplate istu sumu u poseban fond EU40.000 izbeglica primiće Nemačka30.000 njih otići će u Francuskunajmanje izbeglica otići će na Kipar i Maltu (nešto više od 400)nijednoj članici neće biti dozvoljeno da bira i diskriminiše izbegliceizbeglice neće moći da biraju u koju zemlju iduukoliko odbiju, preti im uskraćivanje prava na azil i deportacija u zemlju poreklaBritanija je najavila da je spremna da primi 20.000 ljudi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track