TUSK: Egzodus izbeglica će potrajati godinama
Foto: AP

Kriza

TUSK: Egzodus izbeglica će potrajati godinama

Planeta -
Ne treba da gajimo iluzije da postoji lako rešenje da se situacija vrati na staro, rekao je predsednik Evropskog saveta

BRISEL - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je u ponedeljak da je izbeglička kriza koja pogađa Evropu deo "egzodusa" iz ratom razorenih zemalja, koji bi mogao da potraje godinama.

"Aktuelni talas migracije nije jednokratni događaj, već početak stvarnog egzodusa, što znači da ćemo morati da se nosimo sa tim problemom još mnogo godina", rekao je Tusk u govoru u briselskom Instititu "Brojgel", a prenela je agencija AFP.

"Stoga je važno da naučimo da živimo sa tim problemom, a ne da krivimo jedni druge", dodao je on. Evropski lideri se trude da iznađu rešenje za izbegličku krizu, tokom koje su, uglavnom iz Sirije i Iraka, stotine hiljada izbeglica krenule na opasno putovanje morem preko Sredozemlja ili kopnom preko Balkana prema 28-članoj Evropskoj uniji.

"Ne treba da gajimo iluzije da postoji lako rešenje da se situacija vrati na staro", istakao je Tusk, koji je pozvao na pragmatizam i dodao da članice EU moraju da stave sa strane svoja duboka razmimoilaženja i suoče se sa talasom izbeglica.

Tusk je takođe, povodom toga što je svet proteklih dana duboko potresla fotografija trogodišnjeg sirijskog dečaka Ajlana Kurdija kako leži mrtav u pesku na obali mora u Bodrumu, rekao: "Ne treba da se sramimo svojih osećanja". "Saosećanje jedno od osnova solidarnosti, ali da bismo pomogli drugima mi sami moramo da budemo pragmatični", istakao je Tusk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track