NOVI NAPADI: Turci udarili na Kurde, poginulo 40 boraca

Odmazda

NOVI NAPADI: Turci udarili na Kurde, poginulo 40 boraca

Planeta -
Učestvovala su 32 aviona F-16 i 18 fantoma F-4, a cela akcija je trajala šest sati

ISTANBUL - Više od 50 turskih vojnih aviona napalo je tokom noći uporišta boraca Radničke partije Kurdistana na severu Iraka. Poginulo je najmanje 40 pripadnika PKK.

U izveštaju turske novinske agencije Anadolije navodi se da je više od 50 turskih borbenih aviona učestvovalo u napadu koji je trajao šest sati, a u kome je "poginulo između 35 i 40 terorista", preneo je AFP. Napad je izvršen kao odmazda na napad PKK u kojem u nedelju je ubijeno 16 turskih vojnika. U napadu su učestvovala 32 aviona F-16 i 18 fantoma F-4, prenela je Anadolija.

U sukobima između turskih snaga bezbednosti i pripadnika PKK od jula meseca i prekida primirja, poginulo je više od 70 pripadnika turskih službi bezbednosti i na stotine boraca PKK.

Turska vojska je u julu pokrenula snažnu vazdušnu kampanju na uporišta PKK na jugoistoku Turske i sever Iraka, dok druga strana uzvraća svakodnevnim napadima na pripadnike policije i snaga bezbednosti.

PKK je preuzeo odgovornost za smrt turskih vojnika u napadu na vojni konvoj u oblasti Daglika u provinciji Hakari, u blizini granice sa Irakom, koji je je bio najkrvaviji napad od jula.

PKK, koja se smatra za terorističku organizaciju u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, vodi tridecenijsku pobunu protiv turske vlade, tokom koje je ubijeno 40.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track