NA OKUPU POSLE 60 GODINA: Koreje postigle dogovor o susretu porodica

Razdvojeni tokom rata

NA OKUPU POSLE 60 GODINA: Koreje postigle dogovor o susretu porodica

Planeta -
Razdvojeni su milioni ljudi, a na listi čekanja nalazi oko 66.000 Južnokorejaca, od kojih većina ima između 80 i 90 godina

SEUL - Severna i Južna Koreja postigle su dogovor da u oktobru organizuju susret porodica razdvojenih u Korejskom ratu, saopštili su danas zvaničnici. Susret porodica, drugi u poslednjih pet godina, biće održan od 20. do 26. oktobra u Severnoj Koreji, u turističkom rizortu Maunt Kumgang, saopštilo je Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje, preneo je AFP.

Dogovor je postignut na pregovorima delegacija Crvenog krsta Severne i Južne Koreje koji su počeli juče i trajali do noćas uz nekoliko prekida. Prema postignutom sporazumu, biće odabrano 100 ljudi sa obe strane koji će uzeti učešća u jednonedeljnom događaju.

Napori za organizovanje susreta porodica razdvojenih u Korejskom ratu, rezultat su sporazuma koje su Severna i Južna Koreja postigle pre dve nedelje nakon okončanja sukoba u pograničnom području. Program ponovnog okupljanja porodica organizovan je samo jednom u prethodnih pet godina zbog napetih odnosa između dve države, a Severna Koreja je nekoliko puta otkazala događaj u poslednjem trenutku.

Tokom rata, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, radzvojeno je na milione osoba, a mnogi su umrli pre nego što su imali priliku da vide ili čuju članove porodice sa druge strane granice usled zabrane prekogranične komunikacije.

Susrete prate intenzivne emocije jer se na listi čekanja nalazi oko 66.000 Južnokorejaca, od kojih većina ima između 80 i 90 godina, a samo nekoliko stotina njih dobije priliku da vidi članove svoje porodice kada se organizuje okupljenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track