Psi rata pobili Makedonce?

Spekulacije iz Skoplja

Psi rata pobili Makedonce?

Planeta -
Analitičari veruju da su petostruko ubistvo izveli strani plaćenici koji rade za neku obaveštajnu službu, a koji su ratovali u regionu

SKOPLJE - Nerazjašnjen zločin.Četvoricu mladih Makedonaca i jednog ribara nedaleko od Skoplja najverovatnije su ubili strani plaćenici, a cilj je bio da se destabilizuje ceo region, smatraju makedonski analitičari. Oni ističu da su to profesionalci koji rade za neku obaveštajnu službu ili čak državu, takozvani psi rata, koji su učestvovali u sukobima u regionu, ali i inostranstvu.U nedostatku zvaničnih informacija o počiniocima i motivima petostrukog ubistva 12. aprila kod Siljkovskog jezera, analitičari iznose svoje mišljenje. Zamenik makedonskog ministra spoljnih poslova, inače bivši novinar i pripadnik Obaveštajne agencije, Zoran Petrov u emisiji KOD na TV Kanal 5 rekao je da je vrlo moguće da su nezapamćeni zločin izveli strani plaćenici.- Informacije o tome da se u Makedoniji događa specijalni rat dolaze iz zemalja kojima smeta društvo kakvo je makedonsko, u kom sve nacionalnosti imaju svoja prava, za razliku od nekih zemalja gde se pojedine manjine uopšte ne priznaju - rekao je Petrov, ali nije precizirao koje su to zemlje.Sličan stav ima i Aleksandar Dinevski, privatni detektiv.- Pre nego što se donesu bilo kakvi zaključci i pre nego se otkrije ko je ubica, moramo se držati toga da je ovo samo jedan kriminalni čin. Nije isključeno da su ubice plaćeni profesionalci. Ti psi rata postoje na Balkanu i, nažalost, učestvovali su u više ratova i u regionu i van njega, oni ne poznaju ni veru ni naciju - kazao je Dinevski.U emisiji KOD, u kojoj je objavljena rekonstrukcija petostrukog ubistva, navedeno je da još nisu zvanično poznati motivi ubica, ali da nije isključeno da je reč o naručenom ubistvu i da počinioce, ali i njihove „šefove“ treba tražiti van granica Makedonije.

Lažni policajciPrema navodima Kanala 5, nije isključeno da su ubice petorice Makedonaca nosile uniforme makedonske policije ili da su se predstavili kao policajci. Napadači su naterali mladiće da se okrenu licem prema zemlji, da stave ruke iza leđa i da kleknu, nakon čega su pucali u njih. Najverovatnije je da su dvojica mladića bili još živi nakon prvih metaka i da su ubice nakon toga pucale u glavu svoj četvorici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track