NOVE OTMICE: Islamska država kidnapovala Norvežanina i Kineza!
Foto: Printskrin Tviter

Traže novac

NOVE OTMICE: Islamska država kidnapovala Norvežanina i Kineza!

Planeta -
Norvežanin Ole Johan Gimsgard-Ofstad (48) je iz Osla, dok je Kinez Fan Đinghui (50) konsultant iz Pekinga

KAIRO - Islamska država otela je jednog Norvežanina i jednog Kineza, za čije oslobađanje traži novac, objavljeno je u sredu veče.

Nije saopšteno gde su oni oteti, niti kada, ali je ova terorististička organizacija u poslednjoj objavi svog internet magazina "Dabiq" objavila fotografije dva muškarca u žutim zatvorskim odelima.

Na tom sajtu piše da je jedan od njih 48-godišnji Norvežanin Ole Johan Gimsgard-Ofstad iz Osla, a drugi je 50-togodišnji Kinez Fan Đinghui, konsultant iz Pekinga.

Takođe je objavljen način na koji "neko ko bi želeo, može da plati otkup za njihovo oslobađanje i transport".

Islamska država kontroliše veliki deo Iraka i Sirije i do sada je pogubila nekoliko otetih ljudi iz zapadnih zemalja, a snimke tih surovih ubistava objavljivala je preko interneta.

Norveška premijerka Erna Solberg potvrdila je danas u Oslu, na konferenciji za novinare, da je jedan od zarobljenih Norvežaninin, kao i da sve ukazuje da iza te otmice stoji Islamska država. Solberg je rekala da je Norvežanin zarobljen još u januaru, kao i da su otmičari izneli seriju zahteva i da traže "značajnu sumu novca" za njegov otkup.

"Mi ne možemo da se predamo, i nećemo potpustiti pod pritiskom terorista i kriminlaca. Norveška ne plaća otkup", ; navela je premijerka. Norveški ministar inostranih poslova Berge Brende, koji je večeras doputovao u posetu Srbiji, u kojoj je ; vrtak trebalo da se sastane sa najvišim funkcionerima, hitno se vraća u Norvešku, objavili su iz Vlade Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track