Od preljube do magije: Zbog ovoga ćete u Saudijskoj Arabiji i Iranu biti osuđeni na smrt
Foto: Reuters

Zanimljive činjenice

Od preljube do magije: Zbog ovoga ćete u Saudijskoj Arabiji i Iranu biti osuđeni na smrt

Planeta -
Broj egzekucija u Iranu i Saudijskoj Arabiji otkriva koliko ove dve države odstupaju od ostatka sveta kada je reč o primeni smrtne kazne. Od najmanje 16 prekršaja zbog kojih ćete biti osuđeni na smrt, bar trećina nije ni za zatvor u zapadnom svetu

Prema podacima organizacije za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenal", iranske vlasti pogubile su 684 čoveka u periodu od 1. januara do 15. jula 2015. godine.

Egzekucija u Iranu, Foto: AP
Egzekucija u Iranu, Foto: AP

Očigledan porast broja egzekucija u Iranu otkriva koliko ta država "odstupa od ostatka sveta kada je reč o primeni smrtne kazne. Isto važi i za Saudijsku Arabiju, koja je izvršila 100 egzekucija od početka godine.

Rijad, Saudijska Arabija, Foto: AP
Rijad, Saudijska Arabija, Foto: AP

Od najmanje 16 prekršaja zbog kojih ćete biti osuđeni na smrt u Saudijskoj Arabiji i Iranu, bar trećina nije ni za zatvor u zapadnom svetu. Pogledajte zbog kojih prestupa vam sledi smrt u ove dve bogate bliskoistočne zemlje:

Pogled na TeheranSaudijska Arabija, Foto: Reuters
Pogled na TeheranSaudijska Arabija, Foto: Reuters

1. Ubistvo2. Terorizam3. Seksualno nasilje4. Preljuba5. Izdaja6. Homoseksualnost7. Podmetanje požara8. Krađa9. Provalništvo10. Posed, upotreba i distribucija narkotika11. Otpadništvo od vere12. Špijunaža13. VeštičarenjeZa Iran na listu Saudijske Arabije dodajte:1. Incest2. Seks između muslimanke i nemuslimana3. Izdavanje prostora ne-vladinim organizacijama4. Psovanje proroka Muhameda(Newsweek.rs)Pogledajte još na portalu Newsweek.rsOdbijen za posao 30 puta, pao 10 puta na Harvardu: Ovo je najbogatiji čovek KineKit umalo smrskao kajakaše: 40 tona teška neman iznenada iskočila na čamac (VIDEO)Da su bitku za Britaniju dobili nacisti, ove poznate osobe bi, po nalogu Hitlera, bile masakrirane (FOTO)Njih su inspirisale, a možda će i Vas: Knjige koje preporučuju čelnici Epla, Majkrsofta i FejsbukaZavirite u Fejsbuk iznutra: Ni Cukerberg nema svoju kancelariju (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track