(VIDEO) OVO JE NAJOPASNIJI PUT NA SVETU: Bez sigurnosne ograde, na visini od preko 600 metara!
Foto: Profimedia

Strava i užas

(VIDEO) OVO JE NAJOPASNIJI PUT NA SVETU: Bez sigurnosne ograde, na visini od preko 600 metara!

Planeta -
Prema nekim procenama na ovom putu godišnje pogine između 200 i 300 ljudi

Zbog zastrašujućih uslova vožnje, Jungas drum u Boliviji dobio je nadimak "Put smrti" i nalazi se na samom vrhu nekoliko lista najopasnijih puteva na planeti.

Ovaj put povezuje bolivijski glavni grad La Paz sa nižim predelima Jungasa u amazonskim prašumama. Kako biste stigli do dole morate da prođete kroz moćni Kordiljera Orijental planinski lanac. Počevši od La Paza, najvišoj prestonici koja se nalazi na 3.660 metara, Jungas put se prvo penje na 4.650 metara, pa se spušta do sledećeg grada Koroika, na "samo" 1.200 metara. Ovaj "pad" od 3.650 metara je najduža nizbrdica na svetu. Prema nekim procenama na ovom putu godišnje pogine između 200 i 300 ljudi.

Izgrađen 1930. godine od strane paragvajskih zatvorenika tokom Čako rata. Sa jedne strane su stene dok je sa druge strane ambis od preko 600 metara. Većina puta široka je samo 3,5 metara, a neki delovi su asfaltirani, bez ograde. Topli i vlažni vetrovi iz Amazona donose jake kiše i po već opasnom putu desi se da idu bujice vode. Postoje brojna klizišta i stene, kao i omanji vodopadi koji se slivaju sa jedne strane puta.

Da stvar bude gora, internet je od ovog puta napravio senzaciju za entuzijaste ekstremnog sporta, specijalno za bicikliste. Nekoliko turističkih agencija organizuju ovakve ture. Najmanje 13 biciklista poginulo je u raznim nesrećama u prethidnigh 10 godina.

Zbog ovakvih uslova uvedeno je nekoliko mera predostrožnosti. Posebna pravila važe na Jungas putu. Dok ostatak Bolivije vozi desnom stranom, ovde se vozila kreću levom stranom. Vozač koji se kreće levom stranom ima bolji pogled ka ivici puta.

Vlada Bolivije pokušava da poboljša bezbednost na putu,ali izgradnja na ovako ekstremnom terenu je skupa i spora.(Atlasobscura.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track