Najnovije vesti

BORBA ZA VLAST I NA NEBU: Ruska avijacija uskoro nadmoćnija od SAD i NATO
Foto: AP

Bolje naoružanje

BORBA ZA VLAST I NA NEBU: Ruska avijacija uskoro nadmoćnija od SAD i NATO

Planeta
Rusi imaju odlične sisteme vazdušne odbrane i dronove koji prete da ugroze vojni balans u Evropi, kaže šef američkih snaga

MOSKVA - Era zapadne nadmoći u vojnoj avijaciji u Evropi je prošla, ocenjuje šef američkih snaga na starom kontinentu general Frank Gorenc.

On je kao razlog naveo naoružanje i inovacije Rusa u vojnoj avijaciji i vazdušnoj odbrani, prenosi danas bečki dnevnik "Prese".

Gorenc je upozorio da se ruska vojna avijacija nalazi pred sustizanjem razlike prema SAD i drugim NATO državama.

Tekuća modernizacija avijacije i vazdušne odbrane vode ka tome da Rusija efektivno stiže zapadnu vojnu avijaciju, ukazao je general Gorenc.

On je, prilikom nedavnog izlaganja, ukazao da je neophodno suočiti se sa izazovom koje donosi ruska modernizacija. Posebno je ukazao na odlične sisteme vazdušne odbrane i dronove Rusa, koji prete da ugroze vojni balans u Evropi.

"Naša vazdušna nadmoć, moram iskreno reći, se smanjuje", konstatovao je on dodajući da se ne radi samo o avionima, koje Rusija proizvodi, već da je alarmirajuća sposobnost efektivnog zatvaranja vazdušnog prostora. Na to je, kako je naglasio, potrebno se prilagoditi.

Prema njegovim rečima Rusija proizvodi sve više i bolje sisteme naoružanja. General slovenačkog porekla je dodao da se može reći da su Rusi, kada je reč o vojnim kapacitetima, već sistigli zapad, i to ne samo u Evropi, već svugde u svetu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...