Cerić: Neću se kandidovati za reisa
Foto: BETA

Cerić: Neću se kandidovati za reisa

Planeta -
Neće prihvatiti da ga drugi kandiduju, a nema ni "svog" kandidata za to mesto

SARAJEVO - Reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić ponovio je da neće biti kandidat za tu funkciju i neće prihvatiti ni da ga drugi kandiduju, kao i da nema "svog" kandidata za to mesto.

On je kazao da je u poslednje vreme bilo takvih nagovora, s obzirom na stanje muslimana i Bošnjaka u BiH i regionu.Učestvujući na godišnjoj skupštini Udruženja ilmije Islamske zajednice u BiH, Cerić je istakao da je institucija vrhovnog poglavara "stožer oko kojeg se okreće Islamska zajednica, stub na koji se sve oslanja, zbog čega on mora biti čvrst", pa je neophodno pokazati ozbiljnost prilikom izbora novog reisa.

Cerić je ranije rekao da je predsedniku Sabora Islamske zajednice Safetu Foftiću predao kovertiranu ostavku, koja bi mogla biti aktivirana bilo kada i iz bilo kojeg razloga. Ceriću mandat na funkciji vrhovnog poglavara ističe 19. novembra.

U Islamskoj zajednici BiH ima više struja i više zainteresovanih za kandidaturu, od kojih se najčešće pominju tuzlanski muftija Husen Kavazović, ali i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track