I DALJE KRITIČNO: Mađarska uvela vanredno stanje u još 4 regiona

Krive susede

I DALJE KRITIČNO: Mađarska uvela vanredno stanje u još 4 regiona

Planeta -
Mađarski premijer oštro kritikovao Hrvatsku zbog toga što ne registruje izbeglice i ne obezbeđuje odgovarajuću pomoć usled čega je došlo do kolapsa hrvatskog imigracionog sistema

BUDIMPEŠTA - Mađarska vlasti proglasile su danas, usled izbegličke krize, krizno stanje u regionima Zala i Vas na zapadu zemlje, kao i Baranji i Šomođi na jugozapadu.

Krizne mere su počele da se primenjuju od osam časova i ostaće na snazi do 18.marta, prenosi agencija MTI. Mađarska je do sada krizno stanje uvela u šest svojih regiona.

Ministar inostranih poslova Peter Sijarto najavio je sinoć da će krizno stanje biti prošireno na Baranju i Šomođi zbog "kolapsa hrvatskog imigracionog sistema".

On je, na konferenciji za novinare, oštro kritikovao Hrvatsku zbog toga što ne registruje izbeglice i ne obezbeđuje odgovarajuću pomoć, čime je, kako je, rekao, "dokazala da nije spremna da se pridruži zemljama šengena".

"Šta Hrvatska radi. Umesto da obezbeđuje pravilnu pomoć izbeglicama i registruje ih, šalje ih prema Mađarskoj i Sloveniji", rekao je Sijarto i dodao da se "hrvatski sistem pružanja pomoći izbeglicama srušio u jednom danu".

Mađarsko ministarstvo je pozvalo hrvatskog ambasadora u Budimpešti da bi uložilo protest, naveo je Sijarto. Sijarto je naveo da je proširena krizna situacija, sa teritorije kod mađarsko-srpske granice na teritorije sa susednom Hrvatskom zbog priliva izbeglica i migranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track