(VIDEO) NASA: Uživajte u zalasku sunca na Plutonu
Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Novi horizonti

(VIDEO) NASA: Uživajte u zalasku sunca na Plutonu

Planeta -
Nova spektakularna slika koju je uslikala nasina letelica "New Horizon" prikazuje planetu Pluton u drugačijem svetlu

Fotografija, koju je "New Horizon" uslikala četrnaestog jula tokom leta oko Plutona, prikazuje predivan kadar zalaska sunca, otkrivajući ledene planine koje stvaraju dugačku senku i nekoliko nivoa naborane planetarne atmosfere.

"Novi Horizonti" su uslikali ovu panoramu, koja pokriva oko 1,250 kilometara u prečniku, koristeći Ralf/Multispektral kameru širokog ugla, samo 15 minuta nakon prilaska Plutonu.

Letelica se vratila nazad i gledajući u pravcu sunca, uslikala sliku na razdaljini od 18,000 kilometara, rekli su zvaničnici Nase.

Foto NASA/JHUAPL/SwRI
Foto NASA/JHUAPL/SwRI

Tako su dobili novi uvid o Plutonovom Norgej Montu i Hilari Montu, dva lanca ledenih planina koje se uzdižu do 3,500 metera visine iznad planetine frigidne površine. Ova fotografija otkriva nove detalje o Plutonovoj azotnoj atmosferi.

Možemo očekivati da vidimo još više ovakvih fotografija u predstojećoj godini. "New Horizons" letelica je na Zemlju poslala samo 5 odsto podataka od njenog preletanja Plutona, dok je prebacivanje ostalih podataka u toku i završetak procesa se očekuje za 12 meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track