(VIDEO) PRVI PUT POSLE 20 GODINA: Mozambik se oslobodio nagaznih mina, i to uz pomoć malih heroja
Foto: Yt

Mogu da odahnu

(VIDEO) PRVI PUT POSLE 20 GODINA: Mozambik se oslobodio nagaznih mina, i to uz pomoć malih heroja

Planeta -
Posle dugogodišnjeg građanskog rata nastao je strahovit problem raščišćavanja minskih polja, a u tome su najviše pomogle posebne životinjice

Prvi put u poslednjih 20 godina godina, Mozambik je potpuno očišćen od nagaznih mina. Građanski rat u toj afričkoj zemlji je trajao od maja 1977. do oktobra 1992 godine. a vreme tog krvavog konflikta život je izgubilo milion ljudi, a još milion je moralo da napusti domove.

Mozambik je postao jedna od država sa najvećim brojem nagaznih mina. Kada se rat završio, mine su ostale i samo čekao da naiđe neki civil pa da nastane novi problem koji godinama muči ovaj narod.

Pre nekoliko dana, Mozambik je konačno i zvanično objavio da nemaju više nijednu minu na svojoj teritoriji. To je bilo moguće zahvaljujući podršci organizacija iz raznih krajeva sveta, ali i malim pomoćnicima za koje malo ko zna. U pitanju su pacovi. Mnogi ih se gade, ali u ovom slučaju oni su od velike pomoći.

Kako su male težine, mogu da se kreću preko potencijalno opasne površine, a da pri tom ne aktiviraju ni jednu napravu. Potrebno im je samo 20 minuta da pokriju površinu za koju bi ljudima bilo potrebno pet dana sa detektorima metala. Kada pacov nađe minu, dobije nagradu u vidu voćke. Na taj način otkriveno je i uklonjeno 400.000 mina.

(Wimp/N.P)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track