OŠTRA PROZIVKA LIDERA SIRIZE Cipras: Utopljena deca dokaz su za raspad Evrope!
Foto: AP

Grčka

OŠTRA PROZIVKA LIDERA SIRIZE Cipras: Utopljena deca dokaz su za raspad Evrope!

Planeta -
Kad se Mediteran pretvara u groblje, onda je koncept ujedinjenog kontinenta u krizi, poručio je Aleksis Cipras pred današnje glasanje

ATINA - Kad se Sredozemno more pretvara u groblje, a Egej na obale izbacuje mrtvu decu, onda je koncept ujedinjene Evrope u krizi, poručio je Aleksis Cipras, lider Sirize i bivši premijer Grčke."Način na koji se Evropa bavi problemom priliva izbeglica ukazuje na dublju krizu na kontinentu koji je zaboravio suštinske vrednosti", poručio je Cipras.Dve EvropeLider levičarske Sirize izbeglicama je poručio da bi trebalo da razmisle u kakvoj će Evropi da se nađu."Da li će to biti Evropa u kojoj pekar na ostrvu Kos izbeglicama deli vekne hleba ili Evropa mađarskog premijera koji gradi ograde i deli metke. Levica je jedina nada za opstanak principa solidarnosti u Evropi i za borbu protiv mržnje i propasti", naveo je Cipras.On je dodao da, ako ujedinjena Evropa poštuje samo pravila fiskalne discipline i ostavlja svakoj zemlji članici da sama odlučuje kako će reagovati u velikoj krizi, to onda nije Evropa njenih osnivača i nema ni budućnost."Pobeda Sirize na izborima u Grčkoj u nedelju biće odlučujući rezultat za Evropu i poruka drugim zemljama podvrgnutim politici štednje", rekao je Cipras.Mrtva trkaSudeći prema predizbornim anketama, ishod današnjih izbora će biti neizvestan, s obzirom na mrtvu trku u glasovima koje Grci nameravaju da daju Sirizi i Novoj demokratiji. Grci danas treći put ove godine izlaze na birališta - u januaru su održani parlamentarni izbori, a u junu referendum o uslovima međunarodnih kreditora. Analitičari kažu da rezultati izbora zavise od neodlučnih, koji čine 17 odsto biračkog tela.

Nova tragedijaSIRIJSKA DEVOJČICA MRTVA NA OBALIPetogodišnja sirijska devojčica pronađena je juče mrtva nakon potonuća dva broda koji su iz Turske krenuli ka Grčkoj. Nesreća se dogodila kod ostrva Lezbos, dan nakon što je pronađeno telo četvorogodišnje devojčice u Turskoj i dve nedelje posle tragedičnog utapanja Ajlana Kurdija (3).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track