TATARI NE PUŠTAJU KAMIONE: Proukrajinski aktivisti blokirali put za Krim
Foto: Reuters

Zabranjeno za teretni saobraćaj

TATARI NE PUŠTAJU KAMIONE: Proukrajinski aktivisti blokirali put za Krim

Planeta -
Čelnik Krima Sergej Aksjonov je rekao da se na poluostrvu neće osetiti posledice blokade, jer na rafovima krimskih prodavnica ima oko pet odsto ukrajinskih proizvoda

KIJEV, 21. septembra (Tanjug) - Proukrajinski aktivisti krimskih Tatara i ekstremističke organizacije Desni sektor započeli su danas trajnu akciju blokade Krima, stavljajući na prelaze između tog poluostrva i ukrajinskog kopna betonske blokove i automobilske gume, javile su agencije.

Učesnici akcije nameravaju da spreče teretni saobraćaj na Krim, blokadom poluostrva pripojenog Rusiji marta 2014. sa strane Hersonske oblasti na punktovima Čongar, Čaplinka i Kalančak. Na mesto održavanja akcije stigao je opunomoćenik za pitanje krimskotatarskog naroda i poslanik Vrhovne rade (skupštine Ukrajine) Mustafa Džemiljev, a jedan od aktivista i lidera Krimskotatarskog medžlisa Refat Čubarov rekao je AFP-u da je cilj "okončanje okupacije Krima i obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine".

Čubarov je rekao da je kod naselja Kalančak blokirano više od stotinu kamiona. "Prehrambenu blokadu" najavili su Džemiljev, Čubarov i vlasnik TV kanala ATR Lenur Islamov 8. septembra na konferenciji za novinare u Kijevu. TAS S je preneo izjavu čelnika Krima Sergeja Aksjonova da se na poluostrvu neće osetiti posledice blokade, jer na rafovima krimskih prodavnica ima oko pet odsto ukrajinskih proizvoda.

Aksjonov je akciju uporedio sa komičnim sovjetskim crtanim filmom "Pljačka na italijanski način", gde se nedelju dana unapred najavljuje pljačkanje banke, a cilj je da se "finansijerima stavi do znanja da se radi nešto destruktivno na granici sa Republikom Krim" i "nekako zaposle nacionalisti koji će u šatorima na granici sa Krimom odmoriti, jesti, uveče popiti votke", prenela je RIA Novosti.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da će pitanje "prava krimskih Tatara" pokrenuti na Generalnoj skupštini UN kasnije ovog meseca, navodi AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track