USVOJEN PLAN ZA RASELJAVANJE MIGRANATA: Protiv glasale Mađarska, Slovačka, Rumunija i Češka
Foto: Reuters Jun 2015

Evropski ministri rešavaju migrantsku krizu

USVOJEN PLAN ZA RASELJAVANJE MIGRANATA: Protiv glasale Mađarska, Slovačka, Rumunija i Češka

Planeta -
Prema usvojenm planu, migranti će prema dogovorenim kvotama biti prebačeni iz Italije, Grčke i Mađarske u druge zemlje članice EU

BRISEL - Evropski ministri unutrašnjih poslova usvojili su plan o raseljavanju 120.000 migranata unutar EU, posle glasanja "velikom većinom" u Briselu, prenosi BBC.

Prema usvojenm planu, migranti će prema dogovorenim kvotama biti prebačeni iz Italije, Grčke i Mađarske u druge zemlje članice EU.

Protiv plana su glasale četiri članice EU - Mađarska, Slovačka, Rumunija i Češka, dok je Finska bila uzdržana.

BBC ističe da je retkost da se pitanja koja se tiču suvereniteta država u EU donose većinom, bez jednoglasne odluke.

Šefovi država i vlada članica EU, razgovaraće o ovoj temi na vanrednom samitu sutra u Briselu.

Prvi vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova prošle nedelje se završio bez dogovora o planu Evropske komisije za solidarno raspoređivanje oko 120.000 izbeglica putem uvođenja obavezujućih kvota.

U Pragu je u ponedeljak održan mini samit ministara pet srednjeevropskih zemalja koje se najviše protive da im iz Brisela nameću kvote za prijem azilanata, sa ciljem stvaranja zajedničke platforme.

Na tom sastanku, koji je okupio šefove diplomatija Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske i Rumunije, dogovoreno je da se umesto raseljavanja izbeglica po EU usmeri više napora u kontrolu spoljnih evropskih granica i uspostavljanje prihvatnih centara na Bliskom Istoku i na Balkanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja