KURDI OPTUŽUJU: Spaseni sirijski trener je terorista

Kurdska stranka

KURDI OPTUŽUJU: Spaseni sirijski trener je terorista

Planeta -
Izbeglica koga je novinarka oborila dok je bežao kroz Mađarsku navodno se borio na strani ekstremističkog Fronta al Nusra

DAMASK - Sirijac Osama Abdul Mohsen, fudbalski trener koji je postao poznat u celom svetu nakon što ga je prilikom bekstva kroz Mađarsku novinarka iz te zemlje Petra Laslo namerno šutnula i oborila na zemlju dok je u naručju držao sinčića, u stvari je bio terorista Al Kaide.Te zastrašujuće optužbe na račun čoveka koji je ujedinio svet i koji je od španskih vlasti dobio utočište i zaposlenje u jednom fudbalskom klubu došle su od kurdske stranke PYD.

Njeni čelnici tvrde da se on u Siriji tokom ratnog sukoba još od 2011. borio na strani Fronta al Nusra, grane ekstremističke organizacije Al Kaide, i da je pored toga odgovoran za smrt brojnih kurdskih boraca - onih koji se već mesecima suprotstavljaju džihadistima, posebno onima iz redova Islamske države (IS).

- Osama Abdul Mohsen se pridružio pobunjenicima 2011. i počeo da vrši zločine protiv civila - piše u saopštenju PYD, koji je objavio i fotografije sa Abdulom kao teroristom.Međutim, zvaničnih potvrda za to još nema.Inače, čelnici PYD pominju i slučaj iz 2004. kad je Al Nusra u krvi ugušila pobunu Kurda tokom jedne fudbalske utakmice. Tada je ubijeno 50 Kurda, a navodno je nasilje podsticao upravo Mohsen. On je živeo u sirijskom gradu Tel Abjadu, a navodno je nedavno pobegao ka Evropi jer se bojao osvete kurdskih boraca.

Fotografija koja je obišla svet... Novinarka šutira Mohsena
Fotografija koja je obišla svet... Novinarka šutira Mohsena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track