FRANCUSKA DESNIČARKA NA SUDU: Postupak protiv Le Penove zbog podsticanja na rasnu mržnju
Foto: AP

Smetali joj muslimani

FRANCUSKA DESNIČARKA NA SUDU: Postupak protiv Le Penove zbog podsticanja na rasnu mržnju

Planeta -
Predsednici Nacionalnog fronta uručen je sudski poziv zbog izjava iz 2010. godine kada je rekla da muslimani koji se mole na ulicama okupiraju francusku teritoriju

PARIZ - Predsednici francuskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen uručen je sudski poziv zbog optužbi da je podsticala rasnu mržnju, poredeći muslimanske molitve na ulicama sa okupacijom nacista, javlja AFP, pozivajući se na izvore iz pravosuđa.

Le Pen, čija stranka pripada krajnjoj desnici, na sud ide u oktobru, zbog izjava iz 2010. godine kada je vodila kampanju za preuzimanje vođstva u stranci od svog oca i požalila se da na 10 do 15 mesta u Francuskoj muslimani molitve obavljaju na ulicama, jer su džamije pune.

"Meni je žao, ali za one koji vole mnogo da pričaju o Drugom svetskom ratu, ako dođe do razgovora o okupaciji, mi možemo govoriti o tome, jer su te muslimanske molitve na ulicama okupacija naše teritorije," rekla je tada Le Pen okupljenima u gradu na severoistoku Liona.

"To je okupacija dela naše teritorije, predgrađa za koje važe religijski zakoni. Naravno, tu nema oklopnih vozila, nema vojnika, ali je to svejedno okupacija i ona otežava život stanovnicima".

Le Pen je nakon komentara, koji su izazvali ljutnju u Francuskoj, bila pod istragom zbog podsticanja na rasnu mržnju, ali je ona kasnije zaključena bez rezultata. Postupak je ponovo pokrenut u januaru 2012. godine zbog pritužbi udruženja, a optužnica je podignuta prošle godine nakon što je Evropski parlament ukinuo njen imunitet na zahtev francuskih vlasti.

Le Pen je za AFP kratko rekla da će odgovoriti na sudski poziv.

"Da, naravno. Ja ne bih propustila takav događaj," poručila je ona.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track