ORBAN NAPAO MERKELOVU: Poslao zapaljivu poruku
Foto: Fonet AP

Prepucavanje u EU

ORBAN NAPAO MERKELOVU: Poslao zapaljivu poruku

Planeta -
Mađarski predsednik traži da ceo svet podeli teret smeštaja migranata

BUDIMPEŠTA, VARŠAVA - Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je danas, kako je rekao, "moralni imperijalizam" nemačke kancelarke Angele Merkel u rešavanju izbegličke krize u Evropi. Upitan šta očekuje od Merkelove, dok se Evropa bori sa ogromnim talasom tražilaca azila, Orban je odgovorio: "Imam dugačku listu", preneo je AFP.

"Najvažnija stvar je da ne sme da bude moralnog imperijalizma", kazao je Orban tokom posete Bavarskoj. Govoreći pred samit lidera Evropske unije u Briselu, Orban je istakao da njegova država ima "demokratsko pravo" na drugačiji pristup.

Orban je izjavio da je njegova želja da ceo svet podeli teret smeštaja izbeglica i migranata. Mađarski premijer se snažno protivio kvotama za preraspodelu izbeglica unutar Evropske unije, ali je danas rekao da će kvote za razmeštanje izbeglica širom sveta biti među šest predloga koje će predstaviti svojim kolegama iz EU na sastanku u Briselu, preneo je AP.

"Treba da uključimo ceo svet u rešavanje ove izbegličke krize, ili kako je mi Mađari zovemo, migracije ljudi", kazao je Orban. Orban je ponovio svoj predlog državama EU da pomognu Grčkoj da zaštiti svoje granice kako bi se sprečio priliv migranata na evropski kontinent, dodajući da bi članice Unije mogle da dobrovoljno pošalju vojnike u takvu misiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Poljske saopštilo je danas da će ta država prihvatiti oko 5.000 izbeglica na osnovu plana o preraspodeli oko 120.000 izbeglica koji je dogovoren na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU prethodnog dana u Briselu.

Poljska će pored toga, smestiti oko 2.000 izbeglica, na šta se Varšava obavezala u julu. Izbeglice, od kojih većina stiže iz Italije i Grčke, a oko 900 doći iz kampova na Bliskom istoku, biće postepeno primane u grupama od 150 ljudi u 2016. i 2017. Evropska komisija upozorila je da se 19 država članica Evropske unije, uključujući Francusku i Nemačku, suočava sa mogućim sankcijama zbog propusta u primeni pravila po pitanju tražilaca azila koji dolaze u Evropu.

Upozorenja na kršenje pravila poslata su Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Kipru, Češkoj, Nemačkoj, Estoniji, Grčkoj, Španiji, Francuskoj, Mađarskoj, Litvaniji, Luksemburgu, Letoniji, Malti, Poljskoj, Rumuniji, Švedskoj i Sloveniji, ali ne i Hrvatskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track