MILANOVIĆ NA UVOĐENJE KONTRAMERA SRBIJE: Nećemo otvoriti granicu, blokada Bajakova ostaje
Foto: AP

Naredio Ostojiću akciju

MILANOVIĆ NA UVOĐENJE KONTRAMERA SRBIJE: Nećemo otvoriti granicu, blokada Bajakova ostaje

Planeta -
Ne, nećemo otvoriti granicu, ja sam, kao što sam ranije rekao,u četvrtak planirao da otvorim granice, međutim sad moramo na ovo reagovati", rekao je Milanović u Briselu nakon završetka samita EU o izbegličkoj krizi

BRISEL - Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da Hrvatska neće ukinuti blokadu graničnog prelaza Bajakovo pošto je Srbija uvela protivmere, iako je to bilo planirano.

"Ne, nećemo otvoriti granicu, ja sam, kao što sam ranije rekao, sutra planirao da otvorim granice, međutim sad moramo na ovo reagovati", rekao je Milanović u Briselu nakon završetka samita EU o izbegličkoj krizi, prenela je agencija Hina.

Milanović je rekao da je o merama vlade Srbije razgovarao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

"Šta ćemo tačno napraviti to će reći ministar unutrašnjih poslova. Dakle, neće biti nasilja ni rata da se razumemo, sve je mirno, ali ovo nije normalno ponašanje", rekao je Milanović.

On je rekao da su srpske mere "smešne" i da mu je premijer Srbije Aleksandar Vučić u telefonskom razgovoru rekao da će učiniti sve, ali da nije napravio ništa i da i dalje niko ne prelazi preko graničnog prelaza Horgoš.

"Što se tiče situacije sa Srbijom i srbijanskom vladom, žao mi je. Sve što sam tražio jeste da se dio izbeglica šalje gore, na Horgoš, da nas se malo rastereti", rekao je Milanović. Na pitanje da li su na sastanku čelnika EU u Briselu spominjani hrvatsko-srpski odnosi, Milanović je odgovorio odrečno.

"Nitko nijednom rečju. Nekakvo pismo koje je pisao Vučić niko nije video. Ja se ovim ne rugam Srbiji, meni je žao zbog ovoga, ali ovakva vrsta manipulacije možda prolazi u Beogradu, ali u Zagrebu, u Evropi ne", rekao je Milanović.

On je doda da i dalje ostaje otvoren za dijalog i da to nije fraza, već činjenica. "Ja sam juče preko naše ambasade u Beogradu molio Vučića da se javi i da nije bilo toga ne bi se ni čuli. Ne znam što se događa u Beogradu, ali znam što se događa u Zagrebu i Briselu".

Od ponoći su stupile na snagu protivmere Srbije na odluku Hrvatske da za teretni promet zatvori granične prelaze prema Srbiji i zabranjen je uvoz hrvatskih proizvoda. Protivmere vlade Srbije podrazumijevaju da od ponoći ni na jednom graničnom prijelazu s Hrvatskom nije dozvoljen ulazak kamionima koji prevoze hrvatsku robu, bez obzira na to jesu li vozila iz Republike Hrvatske ili neke treće zemlje. Saobraćaj na graničnom prelazu Batrovci od noćas je u potpunoj blokadi, dok je na prelazu Šid ; saobraćaj otvoren za putničke automobile i autobuse.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja