Najnovije vesti

(VIDEO) OTVARAJU SE VRATA PAKLA: Ruski naučnici znaju gde je ogroman krater, ali neće da kažu
Foto: Printscreen

Tajna

(VIDEO) OTVARAJU SE VRATA PAKLA: Ruski naučnici znaju gde je ogroman krater, ali neće da kažu

Planeta
Ogroman sibirski ponor prečnika 80 metara nalazi se na ruskom poluostrvu Jamal, a stručnjaci kažu da će se pojaviti još veći i strašniji

Naučnici koji su proučavali džinovski sibirski krater, upozoravaju da će se pojaviti novi krater koji će biti dosta veći od postojećeg. On tvrde da znaju i tačnu lokaciju novog kratera, ali je drže u tajnosti.

Istraživač na Institutu za geologiju i geofiziku, Vladimir Olenčenko, kaže da je otkriveni brežuljak abnormalan, odnosno nije nastao prirodno, već zbog nagomilavanja gasova ispod njega. Novi krater neće biti mnogo udaljen od drugih koji su se formirali prošle godine, ali će biti mnogo veći.

"Tačan položaj čuvamo u tajnosti kako se tamo ne bi okupljali znatiželjnici i kvazinaučnici obzirom da bi brežuljak u svakom trenutku mogao da eksplodira", kaže Olenčenko.

Krater nastao prošle godine, nalazi se nedaleko od "Gaspromovog" gasnog polja "Bovanenkovo" na poluostrvu Jamal, a bio je 80 metara u prečniku i 50 metara dubok. Tokom vremena se punio vodom i sada je na njegovom mestu malo jezero.

Da stvar bude intrigantnija, oko velikog kratera se formiralo i dvadesetak manjih. Ipak, sve će njih zaseniti novi, gigantski krater kojeg mnogi već nazivaju "vratima pakla".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...