RUSIJA DOBIJA NOVOG SAVEZNIKA U SIRIJI: Kurdi prelaze na Putinovu stranu
Foto: Reuters

Prestrojavanje

RUSIJA DOBIJA NOVOG SAVEZNIKA U SIRIJI: Kurdi prelaze na Putinovu stranu

Planeta -
Libanski mediji spekulišu da je saradnju sirijskih Kurda i Moskve prećutno odobrila Amerika koja pomaže iračke Kurde

BEJRUT - Uoči verovatne ruske vojne intervencije protiv Islamske države i drugih terorističkih organizacija, u Siriji je počelo veliko prestrojavanje. Libanske novine javile su da će kurdski Komitet narodne odbrane podržati alijansu koju organizuje Rusija protiv Islamske države.

Oni se pozivaju na izvore iz Rožave, prestonice sirijskog dela Kurdistana, i ukazuju na tajne pregovore Rusije, Iraka, Sirije i Irana. Ti izvori navode da Rusija namerava da rukovodi svim političkim i vojnim grupama koje se bore protiv Islamske države, uključujući sirijske Kurde i libanski Hezbolah.

Navodi se i da je ruska vojna delegacija razgovarala s nizom kurdskih komandanata u sirijskom gradu Hasaka, pa čak i obavila inspekciju linije fronta prema Islamskoj državi. Libanski mediji spekulišu da je saradnju sirijskih Kurda i Moskve prećutno odobrila Amerika koja pomaže iračke Kurde.

Time se obnavljaju stare sfere interesa, budući da odnosi sirijskih i iračkih Kurda odavno nisu dobri. U Siriji streme socijalističkim oblicima organizacije društva, a u Iraku zapadnim, a ideološka razlika pojačava sve ostale. Nedavno su sirijski Kurdi odbili pojačanje svojih sunarodnika iz Iraka. Naime, oni su hteli da ostanu pod direktnom komandom štaba u Erbilu, prestonici iračkog Kurdistana.

Čečeni u Al Kaidi

Grupa Džeijš Muhadžirin val Ansar (DžMA), sačinjena uglavnom od ruskih državljana Čečena i Dagestanaca, položila je zakletvu Al Nusri, sirijskoj filijali Al Kaide.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

DžMA je 2013. osnovao Čečen iz Gruzije Tarhan Tajmurazovič Bahtirašvili u sirijskoj provinciji Alepo. Tada je dobio nadimak Riđi General. Ta teroristička jedinica odmah se pokazala kao jedna od najsposobnijih, pa im je prišlo mnoštvo islamista iz Sirije, Saudijske Arabije, Turske... DžMA se starala da bude neutralna u borbi za vođstvo Al Nusre i Al Kaide. Međutim, istovremeno je ušla u koaliciju sa formacijama Ansar ad Din i Fadžr aš Šam, koje su bliske Al Nusri.

DžMA je ostala bez komandanta prošle godine, kada je Riđi General otišao u Irak i prisajedinio se Islamskoj državi. Po izraelskim izvorima, Riđi General trenutno komanduje u okolini iračkog Kirkuka, gde pokušava da organizuje kontraofanzivu Islamske države.

Njegovo mesto na čelu Čečenaca zauzeo je dotadašnji "sudija šerijatskog suda", Saudijac Mutasim Bilah al Madani. Uprkos tome, većina Čečena i Dagestanaca ostala je u Siriji, gde ih je Saudijac sada pridružio Al Nusri.

On je već izdao fatvu kojom je dozvolio ubijanje pripadnika Islamske države. Naime, uoči očekivanog proširenja rata sa Islamskom državom uz učešće Rusije, Al Nusra sprema se da zauzme vodeće mesto Islamske države u provinciji Alepo. Na terenu je primećeno da pojačavaju svoje jedinice koje se bore protiv Islamske države oko grada Marea.

Mir s Turskom

Vladimir Putin u sredu se u Moskvi sreo sa turskim predsednikom Tajipom Erdoganom. Naime, u Turskoj živi oko 15 miliona Kurda i Ankara ne želi da se rat prelije na njenu teritoriju, zbog čega je koristila rat u Siriji da vodi operacije i protiv tamošnjih Kurda. Ruski analitičari navode da Kremlj može da garantuje Ankari mir na granicama, a sirijskim Kurdima sigurna leđa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja