PRIMIRJE U SIRIJI: Prekid vatre na dva ključna fronta
Foto: Profimedia

Predah ili kraj

PRIMIRJE U SIRIJI: Prekid vatre na dva ključna fronta

Planeta -
Sporazum omogućava pobunjenicima da se evakuišu s teritorije koja je pod Asadovih snaga, u zamenu za evakuaciju hiljada šiita iz dva sela

Pobunjeničke i provladine snage u Siriji postigle su sporazum o prekidu vatre na dva ključna fronta, po predlogu Ujedinjenih nacija, saopštili su danas sirijski aktivisti i ekstremisti povezani s terorističkom organizacijom Al Kaida.

Sporazum omogućava pobunjenicima da se evakuišu s teritorije koja je pod opsadom provladinih snaga, u zamenu za evakuaciju hiljada šiita iz dva sela koja su opkolili ekstremisti.

Pobunjenicima će biti dozvoljeno da napuste Zabadani, koji je pod opsadom provladinih snaga, kod libanske granice, naveo je saudijski sveštenik Abdullah el-Muhajsini (Abdullah al-Muhaysini) u intervjuu koji je objavljen na društvenim mrežama.

On je dodao da će u zamenu, prema dogovoru, 10.000 šiita napustiti dva sela okružena ekstremistima povezanim sa Al Kaidom i drugim pobunjenicima u severnoj sirijskoj proviniciji Idlib.

Portparolka Ujedinjenih nacija Džesi Čaini izjavila je da su UN omogućile komunikaciju dve sukobljene strane, ali nije navela detalje o tome.Sirijska Opservatorija za ljudska prava čije sedište je u Londonu, saopštila je da su sporazum podržali Turska i Iran.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track