VANDALI DIVLJALI: Oskrnavljeno groblje crvenoarmejaca u Poljskoj
Foto: Profimedia

Pogoršali se odnosi dve zemlje

VANDALI DIVLJALI: Oskrnavljeno groblje crvenoarmejaca u Poljskoj

Planeta -
Ambasador Rusije u Varšavi Sergej Andrejev optužio je zvaničnu Varšavu da sa Moskvom vodi rat preko spomenika

VARŠAVA - Rusija je pozvala poljsku ambasadorku u Moskvi da oštro protestuje zbog još jednog skrnavljenja groblja sovjetskih vojnika iz Drugog svetskog rata u Poljskoj, u mestu Milejčice, na istoku zemlje, gde su nepoznati vandali pod okriljem noći poskidali sa nadgrobnih spomenika zvezde petokrake a tri nadgrobne ploče iščupali.

"Poljske vlasti ne reaguju na naše pozive da preduzmu adekvatne mere da spreče česte slučajeve demoliranja grobova vojnika koji su branili Poljsku od nacista", saopštilo je sinoć rusko Ministarstvo inostranih poslova zašto zove ambasadorku Katažinu Pelčinjsku-Nalenč.

O groblju na kome je sahranjeno 1.600 vojnika Crvene armije u zajedničkim grobnicama po 10 palih u borbama sa Hitlerovom Nemačkom brine se opština.

"Nikada do sada kod nas nije bilo takvih izgreda. Meštani, zajedno pravoslavci i katolici tu polažu vence na godišnjice kraja Drugog svetskog rata", kazao predsednik opštine Ježi Ivanovjec. Da je groblje oskrnavljeno policija je saznala u sredu i odmah obavila uviđaj a poljsko Ministarstvo inostranih poslova kasnije je osudilo vandalsko skrnavljenje groblja.

Ambasador Rusije u Varšavi Sergej Andrejev optužio je zvaničnu Varšavu da sa Moskvom vodi rat preko spomenika crvenoarmejcima, pošto je uz najnoviji vandalizam nedavno demontirana po naređenju lokalnih vlasti metalna bista jednog sovjetskog generala sa spomenika sovjetskim vojnicima u Pjenežnju.

"Tako se ne ponaša u civilizovanom društvu, ratovanje preko spomenika je nepošteno", kazao je ruski ambasador. General Crvene armije Ivan Černjahovski, narodni heroj SSSR, za Poljake je pre nego komandant uspešnih ofanziva protiv fašista na severoistoku današnje Poljske samo "dželat iz Viljnusa" zato što je u oblasti oko glavnog grada Litvanije komandovao likvidacijom tamošnjih odreda poljske Zemaljske armije, oružanih snaga legalne poljske vlade u emigraciji.

Ruski ambasador izjavio je da su odnosi Poljske i Rusije najgori od 1945. godine a da su za to krivi Poljaci jer su uz zamrzavanje političkih odnosa prekinuli i kulturne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track