DŽABA IM BILO: Evo zašto izbeglice ne žele da žive u Finskoj!
Foto: AP

Razočarani

DŽABA IM BILO: Evo zašto izbeglice ne žele da žive u Finskoj!

Planeta -
Poslednjih nekoliko sedmica izbeglice prelaze natrag u Švedsku preko graničnog prelaza Haparanda - Tornio, tek sat vremena vožnje udaljenom od Arktičkog kruga

HELSINKI - Stotine Iračana proputovalo je celu Evropu kako bi stigli do Finske, ali su na kraju odlučili da se vrate natrag, tvrde da im se ne živi na tako hladnom i dosadnom mestu.

Poslednjih nekoliko sedmica izbeglice prelaze natrag u Švedsku preko graničnog prelaza Haparanda - Tornio, tek sat vremena vožnje udaljenom od Arktičkog kruga, piše AFP. Finske vlasti tvrde da sve više zahteva za azil ističe, što znači da je tražilac odustao od traženja zaštite ili jednostavno nestao.

"Recite čitavom svetu da mrzim Finsku, prehladno je, niko ne pije čaj, nema restorana ni barova, ulice su prazne", požalio se dvadesetdvogodišnji Muhamed.

On tvrdi da je proputovao 750 kilometara južno od Helsinkija, a zatim i 750 kilometara natrag do prelaza Tornio kako bi prešao u Švedsku. Migranti bez odgovarajućih putnih dokumenata ne mogu da koriste trajektnu liniju između Helsinkija i glavnog grada Švedske Štokholma. Ima još grupa iračkih izbeglica koji na autobuskim stanicama u Torniu čekaju da se vrate na jug Švedske i kažu - Finska ništa ne valja.

Švedska je podjednako hladna kao ta zemlja, ali ipak ima veće imigrantske zajednice i dužu istoriju integracije useljenika. Nekoliko autobusa s izbeglicama pre nekoliko dana se vratilo u Švedsku, nakon što su naleteli na četrdesetak demonstranata koji su u odeći rasističkog Ku Kluks Klana bacali petarde na autobuse.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track