AMERIČKI MEDIJI: Putin je dominirao nad Obamom u UN
Foto: Fonet/AP

Priznanje

AMERIČKI MEDIJI: Putin je dominirao nad Obamom u UN

Planeta -
U analizi govora svetskih predsednika na sastanku UN u Njujorku, najbolje komentare pobrao ruski predsednik

VAŠINGTON - Nastup ruskog predsednika Vladimira Putina u Generalnoj skupštini UN u NJujorku bio je u centru pažnje svetske javnosti, dok je američki predsednik Barak Obama ostao u defanzivi.

Takav zaključak izvela je američka televizijska stanica Si-en-en, analizirajući govore Putina i Obame, ali i drugih lidera, kao što su predsednici Kine Si Djinping, Irana Hasan Rohani, Kube Raul Kastro i Egipta Abdel Fatah el Sisi.

Putin nije jedini koji je osporio višedecenijski poredak zasnovan na globalnom liderstvu SAD i pozvao na multipolarnu raspodelu moći kroz instituciju UN.

Obama je ponudio opravdanje za svoju politiku naglašavajući upotrebu diplomatije ispred upotrebe sile, ali je izgledalo da je u defanzivi zbog domaćih kritičara koji tvrde da njegova politika ohrabruje američke protivnike.

Obamin “najvatreniji izazivač” bio je juče Putin koji je ukratko poručio da su se intervencije SAD i njena jednostranost na Bliskom istoku okrenule protiv nje i da je došlo vreme da Vašington pokuša nešto drugo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track