ODBAČENA TUŽBA: Saudijska Arabija nije kriva za 11. septembar, porodice poginulih očajne
Foto: Profimedia

Napadi na Kule bliznakinje

ODBAČENA TUŽBA: Saudijska Arabija nije kriva za 11. septembar, porodice poginulih očajne

Planeta -
Iako su Al Kaidini napadači bili većinom Saudijci, Sud je odlučio da ta država ima imunitet od svih optužbi

NJUJORK - Sudija u Njujorku odbacio je tužbu protiv Saudijske Arabije, koju su podigle porodice žrtava terorističkih napada na "kule bliznakinje" i Pentagon 11. septembra 2001. godine, tvrdeći da je upravo ta država materijalno pomogla članove Al Kaide koji su izveli napad.Okružni sudija na Menhetnu Džordž Denijels rekao je da Saudijska Arabija kao suverena država ima imunitet od tužbe za naknadu štete koju su podneli članovi porodice skoro 3000 poginulih u najtežem terorističkom napadu na američkom tlu.

"Iznesene optužbe ne daju ovom sudu temelj za uspostavljanje jurisdikcije nad optuženikom", napisao je Denijels u obrazloženju svoje odluke.

U želji da izbegnu ovakav rasplet, porodice žrtava želele su da dopune slučaj novim dokazima utemeljenim na iskazima bivšeg operativca Al Kaide, Zakarijasa Musauija, ali Denijels je rekao da ni ti novi dokazi "ne bi mogli da skinu imunitet optuženog".

Većina od 19 Al Kaidinih napadača koji su učestvovali u napadima bili su državljani Saudijske Arabije. Ovaj slučaj ima dugačku i komplikovanu istoriju. Denijels je već dvaput donosio istu presudu u skladu s federalnim zakonom koji suverenim državama omogućava imunitet. Sud u Njujorku je 2013. godine ipak odlučio ponovo da pokrene postupak, jer je 2011. u sličnom slučaju sudija dopustio tužbu protiv Avganistana. Ipak, sudija Denijels je još jednom doneo istu odluku.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track