RUSKE PRETNJE KAO IZGOVOR: Vašington planira da u Evropi razmesti termonuklearne bombe V61
Foto: AP

Opasnost od sukoba

RUSKE PRETNJE KAO IZGOVOR: Vašington planira da u Evropi razmesti termonuklearne bombe V61

Planeta -
redovno pominjanje ruske pretnje SAD koriste da bi opravdale razmeštanje američkih trupa u istočnoj Evropi i velike vojne vežbe u blizini ruskih granica

VAŠINGTON - Dok plaše Zapad nespostojećom ruskom opasnošću, SAD od Evrope prave veliku vojnu bazu i nameravaju da na njenom tlu instaliraju svoje nuklerane glave - navodi "Global risrč"

Nakon što se broj članica NATO-a od 1999. do 2009. godine povećao sa 16 na 28, Vašington koristi njihove teritorije za razmeštanje vojnih baza, koje su od Estonije, Letonije, Litve i Poljske napravile poligone za pripremu za potencijalne sukobe sa Rusijom.

Pisac i novinar Stiven Lendman navodi da američki i evropski funkcioneri "stalno lažu o nepostojećoj ruskoj agresiji u Ukrajini".

"Vašington predstavlja pretnju za svijet, bezbednost i stabilnost cele planete. Njegov `nepromenjivi program` preti nesagledivim posledicama - mogućim nuklearnim Armagedonom", navodi on za "Global risrč".

I "Dojče viršafts nahrihten" pisao je o tome da redovno pominjanje "ruske pretnje" SAD koriste da bi opravdale razmeštanje američkih trupa u istočnoj Evropi i velike vojne vežbe u blizini ruskih granica, i da bi naterale članice NATO-a da povećaju budžet za odbranu.

Nemački mediji navode da SAD planiraju da razmeste moćne termonuklearne bombe "V61" u Evropi, na šta Rusija može odgovoriti razmeštanjem svojih operativno-taktičkih raketnih sistema "Iskander-M" u Kalinjingradu.

Razmeštajući svoje nuklearno oružje na evropskoj teritoriji, Amerika krši Sporazum o neširenju nuklearnog oružja. Izjave zvaničnog Vašingtona o tome da je ovo oružje pod direktnom kontrolom SAD nisu uverljive.

Najvažnija stvar je mogućnost njegove primene i rizik od nuklearnog rata, koji svetski lideri trebaju izbeći po svaku cijenu - zaključuje "Global risrč".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track